Павлин Иванов

На 7 януари 2021 г. от Община Ловеч съобщиха, че ще получат безвъзмездно средства за „рехабилитация и модернизация на улично осветление“. Проекто-бюджетът на проектното предложение е 1 164 000 лв., като 89,90% от тази стойност в размер на 1 047 хил. лв. са за СМР, а 67 хил. лв. (5,75%) се предвиждат за обучение, предоставено от партньора и за неговите посещения в Ловеч. Този текст може да се види във всяка медия и на официалния сайт на Община Ловеч.

Това, което обаче всички „ръководители“ на Ловеч не искат да припомнят е, че вече има изградено енергийно ефективно и интелигентно управляемо улично осветление в цялата община Ловеч. То струва „само“ 6 999 916 лв. (шест милиона девестотин деветдесет и девет хиляди лева). Кредитът, чрез който е финансирана подмяната на старото осветление с „интелигентно“ такова, ще бъде погасен през далечната 2027 г. И по точно, на 21 декември 2027 г.

По проекта, изпълнен от предишния кмет, осветлението по улици и площади трябваше да се управлява умно, от специално оборудвана стая в сградата на Община Ловеч. Трябваше да може да се програмира различна сила на осветеност през нощните часове, така, че да се направи икономия на електроенергия.

До края на мандата си, стария кмет Минчо Казанджиев така и не показа тази модерна стая, въпреки многократните ни призиви и негови обещания.

Настоящият кмет Корнелия Маринова, макар да не гори от желание да информира на живо регионални медии за нищо проблемно, поне е директна и простодушно споделя по темата:

„Говорили сме си г-н Иванов, не знам от къде се управлява това нещо (бел.р. – интелигентното управление на осветлението в община Ловеч)“. Публикация от 29.11.2019 г.

Защо ви припомням тези факти?

Защото ми се иска поне веднъж, да се случи нещо умно и добро в този град. Не да бъдат „усвоявани“ едни пари защото ни се дават, а да бъдат инвестирани с полезна цел. И никакво значение няма източникът на средствата, защото всички пари са на данъкоплатците.

Какво ще бъде качеството на този проект, какъв ще бъде неговия ефект, ще разберем след 18 месеца.