Павлин Иванов

Ще ви припомня една история, засягаща управлението както на сегашния кмет Корнелия Маринова, така и на предишния – Минчо Казанджиев. Накрая ще може да направите своите изводи.

В една (до преди години) много красива сграда на бул. „България“ 17, точно до двора на училище „Васил Левски“ се помещаваха два отдела на Регионалния исторически музей Ловеч. Там се съхраняваха важни документи за миналото на нашия град. Но ..

„В нощта на 9 срещу 10 май 2012 г., точно преди празника на град Ловеч, таванът на Историческият музей в сградата на бул. „България“ пада върху съхраняваните документи свързани с историята на Ловеч след Освобождението. Изключителното ценният архив на нашият град за радост не е пострадал. За радост, няма пострадали служители.“. Публикацията е от 29.05.2012

„Преди около 30 мин. падна покривът на една от най-красивите къщи в Ловеч! За щастие, в момента на инцидента не е имало наблизо ученици и пешеходци и никой не е пострадал!“. Публикацията е от 30.06.2015.

За отношението на предишният кмет – Минчо Казанджиев към културно-историческото ни наследство съм написал десетки материали, подплътени с факти и документи. За наследеното от Казанджиев и доразвито от Маринова безхаберно отношение към нашата история и паметниците на културата, също съм писал много.

Но днес, 6 години след поредното сгромолясването на покрива на една от красивите сгради в Ловеч и близо 9 години след като държава прехвърли своята част от сградата на Община Ловеч, Частен съдебен изпълнител я продава. Искането за продажбата е на съделителя Община Ловеч.

В обявата за продажбата е записано, че „сградата е с нарушена конструкция и като цяло е негодна за използване по предназначение“.

Дали години безстопанственост върху имота, довели почти до неговото унищожаване, ще останат без последици и санкции? Дали някой от Община Ловеч носи наказателна отговорност за цялото това бездействие? Това са въпроси, отговорите на които ще очакваме.

Дали красивата сграда, на апетитен терен в центъра на Ловеч умишлено е оставена да се разпадне за да падне нейната цена? Дали има търпеливо чакащ „приятел“ купувач? Скоро ще разберем.

От сайта на ЧСИ става ясно:

  1. По искане на единият собственик – Община Ловеч, сградата е обявена за продан от ЧСИ
  2. Началната цена на историческата за града ни сграда е 119 333.00 лв.