Математическа гимназия в Ловеч спечели проект по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” и ще бъде финансирана в размер на ‪300 000‬ лв. за изграждане на Център по природни науки, изследвания и иновации. Това съобщи директорът на гимназията Венцеслав Георгиев.
Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда” цели да се създадат училищни STEM центрове, които да служат като модели на бъдещата среда на учене – такава, в която ще се формират следващите поколения иноватори и творци.
Подходът STEM/Science, Technology, Engineering, Math/ означава Наука, Технология, Инженерство и Математика. Това е философия на образованието, която обхваща преподавателски умения и учебни предмети по начин, който съответства на реалния живот и съвременните предизвикателства.
Центърът по природни науки, изследвания и иновации на ППМГ ще е с обособена среда със зони за: моделиране и изработване; инкубатор и обсъждане на идеи; математическо проучване и анализ; изследване и експериментиране. Иновативните решения, свързани със средата и въвеждането на нови технологични решения ще насърчат учениците да обсъждат, търсят решения и създават продукти заедно, да подобрят социалните контакти и уменията за работа в екип и от там да изпитат удовлетворението да изследваш и твориш.
В рамките на проекта ще бъде създадено ново учебно съдържание за интегрирани уроци и дейности включващи Химия, Физика, Биология и Математика, модули и извънкласни дейности като Метеорология, Геодезия, Роботика, 3D-проектиране и принтиране, Екология, Астрономия, Информатика и Информационни технологии с фокус върху STEM.
Ще бъдат разработени и прилагани иновативни интерактивни методи на преподаване, съобразени с образователни нужди и стилове на учене на учениците. Даване възможност за гъвкави форми на преподаване, включително индивидуално преподаване и учене, кооперативно учене и онлайн преподаване и приложен проектно-базиран образователен процес в STEM профилите.
Специално място в проекта има и квалификацията на преподавателите, които ще преминат през обучения за разширяване на техните професионални знания и умения, рефлексия, даване на обратна връзка, вътрешна подкрепа и менторство.
В следствие на подобрената среда, новата организация на учебния процес, възможности за използване на нови технологии, включващите методи на преподаване, интегрирани уроци и модули се очаква учениците да повишават мотивацията и интереса си към STEM профилите изучавани в нашето училище.