“Нека носим йоще срама по челото,
синила от бича, следи от теглото;
нека спомен люти от дни на позор
да висне кат облак в наший кръгозор;

………………………………………………………………

Но ний знаем, че в нашто недавно свети нещо ново, има нещо славно, що гордо разтупва нашите гърди и в нас чувства силни, големи плоди;”

На трети март България празнува!

Празнува своя Национален празник, свързан с Освобождението на България от османско владичество.

Този ден е извор на национална гордост и самочувствие!

Учениците от СУ,,Тодор Кирков‘‘ знаят, помнят и се прекланят пред подвига на героите.

Младите хора, здраво стъпили на българска земя, следват стъпките на великите българи.

Те мислено се пренасят, съпреживяват събитията, емоционално се потапят в атмосферата на героичните боеве.

Затрогващо звучат стиховете от произведението ,,Възпоминания от Батак‘‘ в изпълнение на четвъртокласниците Божидара и Александър.

Музикално послание отправи осмокласника Станислав Нешков чрез вълнуващата песен ,,Стани, стани юнак балкански‘‘.

Пред портрета на нашия патрон, под звуците на майсторско кларинетно изпълнение, изразихме преклонението си пред подвига на Войводата Кирков.

Когато историята надживее очевидците, причината може да е само една – истинска неподправена народна признателност и преклонение пред хилядите руски войни, дошли от далечни земи, за да отдадат живота си за нашата българска свобода.

Звънливите гласчета на децата от вокална група ,,Усмивки‘‘ развълнуваха със завладяващия и дълбок смисъл на песента ,,Земя, пълна с добрини‘‘.

Учениците от СУ,,Тодор Кирков‘‘ винаги ще помнят, че Руско- турската война от 1877 – 1878 г. промени историята на нашата  държава и на нашия континент. За да бъде Европа

по-справедлива!

Стар руски обичай е да поседнеш преди път. Когато вече са стегнали куфарите и преди да излезат от вкъщи, руснаците правят пауза и задължително сядат за малко. В духа на тази руска традиция нека и ние, българите, преди да продължим своя път, в чест на Националния празник, да поседнем и да открием съвременното звучене на мъдростта, която нашите деди преди векове са ни завещали – в 21-ви век да живеем заедно,  да живеем в мир и разбирателство.

 

Полина Стойкова

Директор на СУ,,Тодор Кирков‘‘