Проучването на Алфа Рисърч

Павлин Иванов

Не знам дали популистите (хора, които говорят това, което смятат, че електората им иска да чуе, независимо какви са истинските им разбирания) разбират, че ситуацията в България се промени само за 2 месеца.
Таргет групата, която популистите атакуват – антиваксъри, путинисти, вечно недоволни и непризнати хора, вече не е преобладаващо многобройна.
Геноцида, бруталното унищожение на всичко човешко и хуманно от страна на един неадекватен, комплексиран, маломерен вожд, събуди в една част от българите способността да се информират адекватно, да анализират и правят логични изводи.

Вече почти 2/3 от българите не живеят с илюзиите за пропагандния медиен образ на руския вожд и не намират нападението над Украйна за нещо нормално. Тези 2/3 от българите ясно виждат унищожението, разрухата, избитите деца, майки, възрастни хора и разбират пределно ясно кой е отговорен за това.
Вече по-голямата част от българите разбират, че сме част от нормалния свят, от света на технологиите, свободата, свободния избор и възможности, свободното предприемачество, свободно придвижване, свободно изразяване. 2/3 от българите виждат с очите си и разбират какво е значението на думата солидарност – целият нормален свят помага на нападнатата Украйна. Правителства, бизнеси, певци, артисти, учени са на страната на борещата се за свободата си страна. Ние сме част от тази общност.
Да, точно това е да си част от ЕС, НАТО и нормалният свят.
Та, всички популисти се борят за един малък “пазарен” дял избиратели. И трябва да са доста по-изобретателни в създаването на нови разделителни линии, защото старите, вече очевидно не работят. То не беше създаване на страхове от бежанци, сметища, глад, лекарства .. Това не работи при нормалните хора.
Пиша това на лаптоп произведен от HP Inc. Не можах да намеря руски, беларуски или компютър от Еритрея, както лаптоп или техен смартфон.