Какво работят съдебните деловодители и секретарите, какъв е пътят на едно дело, какво е участието на обществото в решаването на съдебни дела – това бяха само част от въпросите, чиито отговори търсеха посетителите на Окръжен съд – Ловеч в Деня на отворени врати на 15 април. Той е по повод 16 април – Ден на Конституцията и професионален празник на българските юристи и съдебните служители. Тази година Денят на отворени врати в Окръжен съд – Ловеч премина под надслов „Защо е важна Конституцията?“.

Ученици от 4 до 11 клас от различни ловешки училища посетиха Съдебната палата, където се запознаха с работата на деловодствата, съдебните секретари, съдиите.

Иваничка Иванова, деловодител в „Наказателно деловодство“, обясни накратко за какви престъпления се образуват наказателни дела и какви административни дейности се извършват при обработването на такова дело. „Тук се решава съдбата на хората, затова трябва много да внимаваме“, посочи тя.

Съдебният секретар Даниела Кирова и колегата ѝ Цветомира Баева впечатлиха децата, разказвайки за своята работа.

Какво е Конституцията, защо е важна и какво определя тя разказа съдията от Окръжен съд – Ловеч Пламен Пенов на учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч и от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“. Самата лекция беше предшествана от свободен разговор, в който децата се интересуваха за работата на съдията като цяло, какви са процедурите в съда, има ли куриозни случаи. В края на срещата учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ приятно изненадаха представителите на Окръжен съд – Ловеч със собственоръчно направени хартиени цветя в саксия. От името на съда подаръкът прие съдия Пламен Пенов.

След лекцията съдия Пенов отговори на въпроси и на ученици от Общинския ученически съвет към Сдружение „Екомисия 21 век“.

Възпитаници на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. Димитър Димов“ също посетиха Окръжен съд – Ловеч в Деня на отворени врати. Техен основен гид беше съдебният помощник в Окръжен съд – Ловеч Ивайло Стоянов, а в съдебна зала разговаряха с младшия съдия Радослав Ангелов.

Самата информационна кампания „Ден на отворените врати“ е една от най-успешните комуникационни дейности в органите на съдебната власт. Основните ѝ цели са да популяризира функциите на съдебната система и да формира правни познания сред младите хора.