Разделно събиране на отпадъци започна в областната администрация. На трите етажа в сградата на областен управител, ползвани от администрацията, и на партера са поставени кошчета от велпапе, в които се събират и временно съхраняват рециклируеми отпадъци – хартиени, пластмасови и метални. Те са предоставени безвъзмездно от организацията за оползотворяване на отпадъците от опаковки „Екопак България“. Разписани и са специални правила за разделното събиране. Определени са отговорници, които да следят изпълнението на процеса и при нужда да предприемат коригиращи действия.

Това е една от мерките в плана за подобрения в администрацията за периода 2022-2024 г., разработен в рамките на прилагането на инструмента за управление на качеството CAF.

„Зеленото ежедневие е въпрос на желание и на осъзнаване на нуждата от него. Не е необходимо да чакаме някой да ни даде пример или да ни напомня, а дори най-малката стъпка може да има огромно отражение“ – заяви ръководителят на групата по CAF Нели Митева, директор на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“. „Приветствам инициативата и вярвам, че служителите ще се включат в разделното събиране с мисълта за максимално оползотворяване на отпадъците и грижа за обществото и природата“ – коментира областният управител Виктор Стойчев.