Искрен Арабаджиев, народен представител от област Ловеч
На среща с д-р Антонио Маринов – директор на РЗОК-Ловеч, поисках да се оттегли ръководството на местната каса.
Общественото доверие в институцията е сведено до нула покрай сключения от него договор с Кардиолайф през 2017 г. и съдебните дела, на които се даде ход през миналата година. Обществеността в Ловеч не вижда възможност болницата да се възстанови при настоящото ръководство на местната каса.
Като част от усилията ми да помогна на областната болница и да разбера какво е довело до настоящото ѝ състояние, проведох срещи с министъра на здравеопазването, управителя на НЗОК, председателя на надзорния съвет на НЗОК и директора на РЗОК-Ловеч.

Трябва да е ясно, че няма само един виновник за състоянието на Ловешката болница. Проблемите не са отскоро, а са трупани във времето и водят началото си поне от 2006 г.
Една от причините е лошото управление от страна на ръководството на болницата през годините. Съмненията за злоупотреби витаят в града, а разследванията на службите досега не са довели до дела в съда. Под лошо управление разбирам и взаимоотношенията, които болницата е имала през годините с Кардиолайф, а началото им започва през 2006 г. с подписване на договор за съвместно партньорство. Именно сключването на този договор се оказва началото на нездравословно взаимодействие, от което печалбите са за частната лаборатория, а загубите за болницата. Само за периода от 2008 до 2014 г. от НЗОК към болницата са преведени 1 388 079 лв., а към лабораторията – 13 061 438 лв.
Ето и кратка хронология на събитията:
▪ През 2006 г. директорът на болницата Тихомир Бенев сключва договора. Шеф на РЗОК Ловеч тогава е Георги Стефанов, а неговата дъщеря, Мария Патрикова е собственик на Кардиолайф. От тази съвместна работа болницата няма полза – приходите в по-голямата си степен остават в лабораторията.
▪ През 2010 г. се провежда специализирана акция на ДАНС в РЗОК-Ловеч, при която са намерени пликове с пари. Парите са били предназначени за лекари, които са насочвали лица за лечение в Кардиолайф, а в замяна са получавали бонуси.
▪ През 2015 г. започва строежът на сграда за нова частна болница в Ловеч. В град с намаляващо население.
▪ През 2017 г. поредица от действия на директора на болницата и на лабораторията довеждат до напускане на персонала в кардиологичното отделение на болницата. Временно изпълняващият длъжността директор на РЗОК-Ловеч, д-р Антонио Маринов, в стремежа си да защити интереса на гражданите за ползване на кардиологична помощ в областта, а не да трябва да пътуват до Плевен, сключва незаконосъобразно договор с Кардиолайф за работа с касата и изпълняване на клинични пътеки. Кардиолайф изведнъж от лаборатория прераства в болница с вече построена сграда. Но не става ясно какви действия са предприели от болницата, министерството и касата, за да върнат обратно служителите в болницата.
▪ През 2018 г. акция на ДАНС в РЗОК-Ловеч задържа д-р Маринов заради сключения договор между РЗОК и Кардиолайф. Впоследствие прокуратурата повдига обвинение за ощетяване на касата с над 1 млн. лв., което в момента е на първа инстанция в Ловешкия окръжен съд. А той продължава да е директор на РЗОК и досега.
ℹ Първата снимка е направена няколко дена преди местните избори през 2015 г. при започване на строителството на частната болница. От ляво на дясно: Собственикът на Кардиолайф Георги Стефанов, бившият социален министър Тотю Младенов, Корнелия Маринова – народен представител от ГЕРБ и кандидат за кмет, Десислава Атанасова – бивш здравен министър от кабинета „Борисов“ 1 и към момента народен представител, както и д-р Любомир Спасов – бивш директор на болница „Лозенец“ и декан на медицинския факултет към СУ „Климент Охридски“.
Втората снимка е извадка от протокол на заседание на Надзорния съвет на НЗОК.