Довечера в Ловеч – военен ритуал и гражданско поклонение, ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова

С поход до музея „Къкринско ханче“ и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Апостола Националният военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново, почете паметта на героя. „Тук е началото на неговия физически край, но и началото на величието и безсмъртието на човека, чийто образ трябва да следваме – посветил се на България, за да ни има нас. … Надявам се никога да не забравяме неговото дело, защото то ще попълва нашата родова памет, която трябва да пазим“, заяви началникът на университета бригаден генерал Иван Маламов.

Във възпоменателната церемония участваха още кметът на Община Ловеч Страцимир Петков, областният управител Виктор Стойчев, зам.-кметът д-р Алдин Начков, кметският наместник на с. Къкрина Иваничка Станчева и директорът на Регионалния исторически музей в Ловеч Силвия Георгиева.

Утре в Къкринското ханче събитията, посветени на 151-годишнината от гибелта на Левски, продължават. От 11.15 ч. е  гражданското поклонение пред паметника на Апостола с участие на ученици от ОУ „Васил Левски“ –  Ловеч. Преди това (11 ч.) ще се състои възстановка на залавянето на Левски в ханчето, организирана от регионални клубове при Национално дружество „Традиция“. По-рано сутринта ще се проведе туристическият поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче през историческата местност Пази мост, организиран от Туристическо дружество „Стратеш“.

Пак утре в 17.30 ч. в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ ще бъде открита изложбата «70 години музей «Васил Левски», а в 19 ч. започва възпоменателното факелно шествие на гражданско сдружение «Ловчанци» – «151 години безсмъртие».

Тази вечер в Ловеч предстои военен ритуал и гражданско поклонение (18 ч.). Преди това в 17.30 ч. в храма „Успение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за Апостола. В събитията в Ловеч днес ще се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова.