Известната писателка Людмила Филипова гостува в Ловчанско читалище „Наука-1870“ на 27 февруари, вторник,  от 17,30 часа.  Тя е автор на 14 произведения, сред които “Войната на верите”, “Божият ген”, “Войната на буквите”, която бе екранизирана по БНТ в началото на 2023. На срещата ще бъдат поставени темите за българския език и влиянието, което прекомерното употребяване на чуждици и заемки имат върху неговото развитие, за езика и значението му за историята и за бъдещето ни като народ.

В свое интервю Людмила Филипова казва: „Ще пази езика онзи, който дълбоко е осъзнал безценността на нашата азбука и език. Аз се опитах да сторя това с книгата си “Войната на буквите”. Исках читателят да усети силата на българския език, азбука, както и да оцени животите, дадени за тяхното съществуване. Това, че съществуваме все още като българи, е защото нашите предци са защитавали езика ни.“

Срещата е организирана от инициативна група „За езика и рода български“. Тя бе създадена в Ловеч от група културни институции в града по идея на ловчалията Любомир Банчев, който е бизнесмен с  интереси към историята, изкуството и литературата. Идеята е да се насочи вниманието на обществото към съвременния език, в който все повече чуждици изместват българските думи. В инициативната група са директора на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ Юлияна Петкова, секретаря на Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“ Пенка Стаменова и представителите на Клуба на дейците на културата Жанина Илиева, председател, и Пенка Чернева, историк, автор на краеведски книги. Идеята е  културните институции да организират събития, които да са насочени към езика и опазването на родното слово, и да разширят инициативата към училищата и гражданското общество. След проведени работни срещи идеите бяха подкрепени от Община Ловеч в лицето на заместник-кмета д-р Алдин Начков и Регионалното управление на образованието с началник д-р Иваничка Буровска.