Стотици граждани от цялата страна се стекоха в Къкринското ханче, за да почетат паметта на Апостола на българската свобода. Те наблюдаваха възстановка на залавянето на Левски на 27 декември 1872 г., пресъздадена от регионалните клубове към Национално дружество „Традиция“ в Ловеч, Плевен и Троян и проследила последните часове на Апостола като свободен човек. Ученици от ОУ „Васил Левски“ – Ловеч, изнесоха рецитал със стихове за своя патрон.

Преди това от Ловеч през историческата местността Пази мост до ханчето се проведе традиционният туристически поход „По стъпките на Апостола“.

„Тук, в Къкринското ханче, е неговата Голгота, но от тук тръгва и пътят към безсмъртието на най-великия син на майка България“, каза в словото си кметът на Община Ловеч Страцимир Петков. „Неговото безстрашие, ловкостта, с която излиза невредим от опасностите – с едничкото изключение тук, на това емблематично място с повратен момент в историята ни, естествената скромност на Левски, душевната му чистота, голямото му търпение и великодушие заедно с величието на подвига и жертвата му превърнаха неговото дело в легенда. Името му стана най-скъп символ на народното съзнание. А самият той израсна като най-съвършения изразител на българския дух“, изтъкна още кметът.

Сред гостите на възпоменателната церемония за 151-годишнината от гибелта на Левски бяха още народният представител Искрен Арабаджиев, кметският наместник на с. Къкрина Иваничка Станчева, зам.-областният управител Нели Читинова, зам.-кметовете на Община Ловеч Цветелин Винчев, д-р Алдин Начков и инж. Петър Маринов.

Поднесени бяха венци и цветя на признателност и преклонение.