Кметът на Община Ловеч поздрави музея „Васил Левски“ с неговата 70-годишнина. „Той е част от визитната картичка на Ловеч и един от най-посещаваните обекти на Регионалния исторически музей. Това е музеят, който притежава и най-богатата колекция в страната от лични вещи на Апостола. Благодаря, че днес я показвате на широката общественост. За Ловеч е чест да има тези 16 движими културни ценности, сред които камата с канията, портативната печатничка, фалшивите турски печати“, каза Петков. Той благодари на музейните специалисти за това място на памет за най-великия син на България, което изпълнява мисията на духовен мост между миналото, настоящето и бъдещето.

Музеят „Васил Левски“ е открит преди 70 години на днешната дата. Днес отпразнува годишнината си с изложба в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“, която разказва историята му.

„Това е място за съхранение и визуализация на националната памет и култура“, изтъкна директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) Силвия Георгиева. Тя посочи, че днес в музея се съхраняват около 6000 движими културни ценности и движими вещи, като експозицията показва 153. Богатството на един музей са неговите колекции, каза още Георгиева и посочи, че точно затова днес са решили да покажат най-ценната си колекция – личните вещи на Апостола. Сред тях е и снимката на Васил Левски от 1870 г., която е една от трите известни екземпляра. Директорът на РИМ съобщи и добра новина – музеят получава ценно дарение – биографията на Васил Левски, написана от Стоян Заимов през 1895 г. по повод откриването на паметника му в София. Дарителят е Кръстина Тодорова, внучка на Лукан Хашнов, син на революционното семейство Величка и Гечо Хашнови, съратници на Левски.

Георгиева благодари за всеотдайността в работата на колегите си, както и на тези, били част от колектива на музея – Веска Петрова, Гено Иванов, Гетко Гечев. Благодари и на бившите директори на РИМ Христо Борисов, Нина Далекова, Иван Лалев, Капка Кузманова. Тя подчерта, че хората, допринесли за създаването и обновяването на музея „Васил Левски“ през годините, са уредниците и екскурзоводите, научните ръководители, художниците и дарителите. „Те са тези, които са изградили видимия сега научен продукт под формата на музейна експозиция, която е лицето на музея“, заяви Георгиева.

И кметът Петков благодари на екипа на РИМ, че съхранява родното културно наследство, предава паметта и традициите на родния край на поколенията, възпитава у младите чувство за културна идентичност и принадлежност. Той връчи на директора на музея специалната награда, получена от Община Ловеч от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ за изданието „Славянски и гръцки ръкописи в Регионален исторически музей – Ловеч“. „За мен беше привилегия да приема тази награда, но считам, че тя се полага на Вас, на Вашия колектив, затова с особено задоволство я предоставям на музея“, каза кметът. Той допълни, че това отличие е повод за гордост и висока професионална оценка за екипа на РИМ. И Петков, и Георгиева изразиха увереност, че и занапред добрите взаимоотношения между двете институции ще продължат и ще бъдат реализирани още много съвместни инициативи, които ще получат заслужено уважение от съвременници и следовници.

Гости на церемонията бяха още областният управител Виктор Стойчев и зам.-кметът на Община Ловеч д-р Алдин Начков.