pari1901141Общинските съветници ще обсъдят на заседанията си следващата седмица проект на Наредба за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години, за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на община Ловеч. Предложението е на кмета Минчо Казанджиев и е съобразено с новия Закон за публичните финанси, който влезе в сила от 1 януари. С приемането на закона бе отменен Законът за общинските бюджети. Това от своя страна налага отмяната на прилаганата досега Наредба за условията и реда за съставяне, изпълнение и отчитане на общинския бюджет и приемането на нова наредба според разпоредбите на Закона за публичните финанси. Така се съобразява подзаконовата нормативна уредба с нормативен акт от по-висока степен.

Целта на Наредба за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години, за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на община Ловеч, посочва в предложението си кметът, е да се въведе многогодишна бюджетна перспектива, основана на многогодишно фискално планиране, допълнително засилване на взаимодействието между законодателната, изпълнителната, съдебната власт и община Ловеч за провеждане на благоразумна фискална политика при спазване на референтните стойности за бюджетния дефицит и размера на консолидирания дълг. С Наредбата се предлагат стъпки за повишаване на бюджетната прозрачност и публичност с оглед разширяване на възможностите за участие на обществеността в обсъждането на провежданата политика на общината, като се създават предпоставки за увеличаване на достъпа до бюджетна информация, както и за подобряване на нейното качество и обхват.

При изготвяне на проекта на Наредбата е взето под внимание и уредено обособяването на отделни сметки за средства от Европейския съюз, както е и дадена подробна регламентация на сметките за чужди средства. В съответствие с икономическата логика и Закона за публичните финанси е въведено понятието „разпоредител с бюджет”. Дефинирани са основните принципи, които следва да се спазват при управлението на публичните финанси като всеобхватност, отчетност, отговорност, адекватност, икономичност, ефективност и ефикасност, прозрачност, устойчивост и законосъобразност. Уредени са бюджетните взаимоотношения на общинския бюджет и държавния бюджет и с други бюджети и сметки. Разширен е обхватът на информацията, която следва да се съдържа в годишния отчет на общинския бюджет, в това число и информация за изпълнението на фискалните цели. Друга промяна, въведена с Наредбата и съответстваща на закона, е определянето на краен срок за приемането на годишния отчет за изпълнението на общинския бюджет, който е не по-късно от 31 декември на годината, следваща отчетната година.

Проектът на Наредбата ще бъде гледан от постоянните комисии по бюджет и финанси, икономическа политика и евроинтеграция и правно-нормативни въпроси.