В търсене на резерви за бюджета на Община Ловеч се родиха предложения от общинските съветници, съобщават от пресцентъра на Общински съвет. Очевидно е, че местните приходи пострадаха сериозно от извънредното положение и сега пред Община Ловеч стои важния въпрос за увеличаване на приходната част с оглед осигуряване на основните функции – социалните дейности, на комунално-битови услуги и прочие.

Тези въпроси бяха обсъждани както на заседанието на Постоянната комисия по бюджет, финанси и европроекти, проведено на 1 юни, така и на последващата сесия на Общинския съвет на 3 юни.

Едно от предложенията в комисията бе това на общинския съветник Мариан Василев, който поиска да отпадне привилегията за училищата да не плащат цялата такса битови отпадъци.

„Когато преди години въведохме това облекчение от 75 %, за нашите училища, те бяха в затруднено положение, в страхотна криза, нямаха пари. След ремонтите сега те вече са в енергоспестяващи сгради, имат средства и това облекчение би следвало да отпадне.“

Идеята ще бъде обсъдена при приемане на изменения на „Наредба за местните данъци в Община Ловеч“, като ръководството на общината остава отворено за нови предложения за увеличаване на приходната част от бюджета.