Отслужване на панихида на мястото на бившия концлагер „Слънчев бряг“ (1959 -1962) край Ловеч ще има на 6 юни, събота, когато е Черешова задушница. Това става по лична инициатива на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. „Тъй като хората, загинали тук, нямат гробове, ние решихме да отдадем почит на мястото, където те са загинали“, обоснова се кметът.

„Слънчев бряг“ е бил лагер за политически затворници, създаден със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП. Наричали са го поделение 0789 на „Въдворяване и Изселване“, към МВР, Ловеч. Намира се в каменната кариера край Ловеч. Той е секретен и един от най-жестоките лагери в България. С документи е доказана смъртта на 145 лагерници, но за много други няма свидетелства. Труповете на жертвите не са връщани на близките, а със секретни указания са извозвани до затвора „Белене“ на Дунав, където тленните останки са заравяни на един от пустеещите острови до големия остров „Персин“.

Вече 30 години всяка пролет в Ловеч се провежда възпоменателно шествие-поклонение до лагера, но тази година поради пандемията то бе отложено. Вместо шествие имаше онлайн събитие в памет на жертвите.