Днес правим 100 дни, откакто издадох заповедта за Националния оперативен щаб. Благодаря на всички българи за усилията в борбата срещу коронавирус, заяви Бойко Борисов по време на последния брифинг на Щаба.

Ние се справихме прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Надяваме се всичко да утихне, да няма втора и трета вълна, каза премиерът.

Ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб приключват, но Щабът продължава да работи до 31 декември. Информацията за заразените ще се публикува на електронния сайт.

Премиерът предупреди, че вирусът не е утихнал, трябва да се научим да живеем с него, но искаме максимално бързо да се върнем към нормалния живот, икономиката да тръгне, а и да мислим за психичното здраве.

Дистанцията и дезинфекцията са категорично доказани в борбата срещу COVID-19. Те трябва да продължат да се спазват. Нека продължим да си мием ръцете и след 15 юни. Който иска, нека да носи маска на закрито. Трябва да се пазим, няма ваксина, няма лекарство, заяви Борисов.

Засега не смятаме да сваляме 14-дневната картина за пристигащите от трети страни, допълни още той.От 15 юни се надяваме да пуснем движението между България и Гърция.

Премиерът отбеляза, че не трябва да се допуска грешката от съседна Северна Македония, която в последните дни изпусна контрола и случаите на новозаразени рязко се покачиха.

Проф. Мутафчийски отчете последните данни за разпространението на коронавируса у нас:

За последното денонощие 25 са новозаразените лица от изследвани 1174 души. В болници са 7. Активните области са 8.

Общо 2585 са установените досега болни от коронавирус. Увеличението е с 1% в сравнение с вчерашния ден. Починал е един мъж от Благоевград на 68 години. Общият брой на починалите е 147 души.

Активните случаи са 1116. 8 от тях са в София, амбулаторни – 6. В Пазарджик – 7, Ямбол – 3, Сливен – 2, Разград – 2. Видин, Пловдив и Русе по 1 заразен.

Има един нов случай на дете на 17 години в София.

Два нови случая на заразени медици с коронавирус – двама лекари в Пловдив и Сливен. Така общият брой на медиците става 270.

Излекувани са нови 116 души. Излекуваните общо са 1322, т.е. 51% от общия брой на заболелите.

В болници се намират 141 пациента, от които 8 са в интензивни отделения.

По света: САЩ държат първенството по брой на заразени. За денонощието Бразилия води с 27 000 души.

Повишената бройка на заболеваемост се наблюдаваше в началото на април месец. След това се наблюдаваше пик на смъртността. За първи път тогава забелязахме над обичайните 3-5 случая, което се задържа дв седмици. В седмицата 20-26 април достигнахме най-голяма заболеваемост – 433 души.

В края на брифинга Националният оперативен щаб благодари на всички колеги, които са работили усърдно в борбата срещу коронавируса.