Уважаеми приятели,

1-ви  февруари е Ден на признателност и почит към жертвите на престъпния комунистическия режим. Този ден  се чества по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002) от 1995 година.

Първите смъртни присъди на тъй наречения  наречения  Народен съд са от 1-ви  февруари 1945 г. – денят, в който са осъдени  на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и други висши офицери. Присъдите са изпълнени още същия ден.

Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса.  Започват арести, въдворявания в затвори и лагери по политически причини години наред.  В лагера на смъртта край Ловеч в периода от 14 юни 1959г. до 28 април 1962 г. комунистическите палачи  убива по най-жесток начин над 150 души, повечето от тях млади хора.

Според доклад на Държавна сигурност от 09.09.1944 г., за девет месеца в страната са изселени и убити  хора от различни категории – свещеници, фабриканти, офицери и други – общо  28 131 души.

Времето минава, но тези злодейства не могат да бъдат забравени и ние, съвременниците, сме длъжници пред паметта на жертвите,  дръзнали да се опълчат на тогавашната комунистическа власт.

По повод на отдаване на почит и поклонение пред паметта  към жертвите на комунистическия терор, Съюзът на демократичните сили  – Ловеч приканва всички граждани да участваме в панихида, която ще бъде отслужена на 1-ви февруари 2024 г. , от 12.00 часа, в Катедралния храм „СВ.Св. Кирил и Методий“ – Ловеч.

Нека със запалена свещ и мълчание да се поклоним пред паметта на  мъчениците  – жертви на комунизма!

ПОКЛОН!