На 15 февруари в Ловеч започват възпоменателните събития, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски. В 17:30 ч. в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ ще бъде открита изложбата „Места на памет 1873 – 1937“. Подготвена е съвместно от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на Българската академия на науките.

Експозицията проследява как се изгражда образът на националния герой в периода от първите години след трагичната му гибел. Вниманието е насочено към ключови места на памет, които и днес участват активно в създаването на представата за Дякона – творбите на Христо Ботев и Иван Вазов, първите негови биографии, дело на Захари Стоянов и Стоян Заимов, паметниците в София и Карлово, неговия архив, издигнатите наново Къкринско ханче и къща музей в родния му град, учебници по история, художествени изображения, пощенски картички и др. Акцентите върху първото всенародно честване на Апостола – 25-годишнината от обесването му (1898) – и създаването на Народния комитет „Васил Левски“ (1923) хвърлят допълнителна светлина върху институционализирането на паметта за героя.

Изложбата гостува в Ловеч със съдействието на Националния музей „Васил Левски“ – Карлово, Българската академия на науките и Общинския комитет „Васил Левски“ – Ловеч. След откриването й ще бъде показан филмът за Апостола „Прослава на Левски“ на Регионален исторически музей – Ловеч.

Пак тогава ще бъдат изложени и творби – живопис и графика, от фонда и колекцията на Художествената галерия. Ще бъдат видени работи на Дечко Тодоров, проф. Добри Добрев, Иван Пеевски, Златю Бояджиев, Цвятко Дочев.

На 18 февруари от 17:30 ч.  ще се състои панихида за Апостола в храм „Успение Богородично“, а от 18:00 ч. започва гражданското поклонение с военен ритуал на паметника на Васил Левски в Ловеч.

На 19 февруари традиционно ще се проведе туристическият поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче през историческата местност Пази мост, организиран от Туристическо дружество „Стратеш“. От 10:30 ч. е поклонението на Пази мост. След това от 11:00 ч. ще се състои възстановка на залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче, организирана от регионални клубове при Национално дружество „Традиция“. От 11:15 ч. е  гражданското поклонение пред паметника на Васил Левски в ханчето с участие на ученици от ОУ Васил Левски –  Ловеч.

На 19 февруари в 17:30 ч. пак в Художествената галерия ще бъде открита изложбата «70 години музей «Васил Левски», а в 19:00 ч. започва възпоменателното факелно шествие на гражданско сдружение «Ловчанци» – «151 години безсмъртие».