dochoshipkov2106131Павлин Иванов

Точно в днешните бурни времена на недоволство срещу правителството на БСП. В разгара на протестите срещу чудовищната липса на морал и всякакви ценности, някак между другото, премина едно съобщение на Регионалният исторически музей в Ловеч.

Става въпрос за материала „Регионален исторически музей – Ловеч се включи с 20 юни 2013 г./четвъртък/ от 16.00ч. в тържествата по отбелязването на 110- годишнината от рождението на Дочо Шипков участник в антифашистко движение (1941-1944г.) пръв партиен ръководител на Ловешката околия и окръг(1944-1966г.), почетен гражданин на Ловеч(1983г.).“.

Лично аз не се сещам, що за личност може да изведе термина „включване в тържествата“, а още повече, как е възможно една сериозна, поне така трябва да бъде, институция може да смята, че партийното събитие свързано с честването на „пръв партиен ръководител на Ловешката околия и окръг(1944-1966г.), „  може да бъде определено като тържество?!

По тази логика, една от следващите инициативи на музея трябва задължително  да бъде „Тържествено отбелязване на годишнина от рождението на Хитлер, Сталин, д-р Менгеле…“

„Тържеството“ в чест на другаря Дочо Шипков, който на това отгоре е Почетен гражданин наред с Екзарх Йосиф, се случва само дни след като някой съвсем умишлено е извадил и счупил кръста, поставен на скалите в лагера на смъртта „Слънчев бряг“ край Ловеч.

krastslbrqg306134„Тържеството“ в чест на другаря Дочо Шипков се случва и точно в момента, когато вече 12-ти ден десетки хиляди българи искат оставката на най-наглото правителство в историята на България,

Трудно мога да коментирам чудовищната неадекватност ловешкият музей! Но разбирам.

Вече 23 години нито един социалист не намери сили да се извини пред обществото за убийствата извършени в лагера. Нито един социалист не положи едно цветенце на злокобното място.

Всички мълчат, сякаш никога, нищо, не се е случвало.

Няма как това малко „тържество“ в чест на Дочо Шипков да не бъде свързано с днешния ден – назначаването на Делян Пеевски, даване на комисията по етика на христоматииният пример за етичен човек – Волен Сидеров.

Да, всичко има връзка, защото това е начин на мислене!

44 коментара

  1. „Не за мъст, не за изтъкване на героични заслуги, не преследвайки меркантилни цели търсим истината, а водени от боязънта за повтаряемостта на престъпленията в човешката история се опитваме да предложим на читателите възможно най-достоверни изложения от почтени автори и документалисти. Искаме това да бъде нашия скромен принос към паметта на европейските граждани, паметта на всички демократично устроени жители на планетата Земя за злото, което не бива да се появява никъде и никога вече”
    Състоялата се преди 9 години конференция в Копривщица остава една от първи големи срещи на представители на различни области в България, които дебатираха осъждането на комунизма и неговите престъпления. От тази гледна точка изданието, събрало докладите от форума, е много ценно. Ценно е, защото в него са разгледани проблеми и различни проявления на комунистическия режим в България и последиците от него, които бяха поставени за първи път на конференцията в Копривщица. Такива например бяха темите за комунизмът и църквата, стопяването на българската нация, репресиите срещу българките селяни, лекарското съсловие и писателите, несъстоялата се декомунизация и други.
    http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1311

  2. Воденето на война, бетонен, включва противопоставянето на най-малко две организирани групи. Коя е организираната група /армията/, която е воювала срещу българската армия?
    И как може един журналист като Христо Христов да напише десетина книги, да изобличи много от престъпленията на БКП, включително и онези в лагера около Ловеч, а на цял регионален музей космоса му пречи…

  3. Павлине, приемането на въпросите като дискусия би могло да се случи щом насреща си имам хора готови на такава.

    Например с тези, които поставят въпроса за статута на музея. Това наистина е важен въпрос от фундаментален характер за развитието на музейното дело.-организационен, методически, финансов, целеполагащ, функционално териториален и т.н. С хора, за които достъпа архивите е сериозен проблем, ограничаващ изследователската работа и т.н. (та те архивите не са в музейната система, а в тази на Държавна агенция “Архиви”).

    С други, които имат готов отговор на какви ли не въпроси от рода на “бетонна тиква” (благодаря за вниманието!), хвърлят в пространството твърдения, които дори не считат за нужно да доказват (ами в такъв случай какво е правила 1 и 2 армия и 5 корпус на БА по време на Втората световна война в Югославия и Гърция и още ред други) или пък представят своите виждания в стил – какво им се иска да се е случило в миналото, т.е. в историята, как собствено се води дискусия?

  4. “Теодор Георгиев казва:
    03.07.2013 в 21:35
    Между другото, от инициативен комитет “Дом на терора” предлагат “Задочни репортажи” на Георги Марков да се изучава в гимназиите.”
    Ами хубаво би било, но не вярвам да стане…
    “И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ…”
    “На завой”, Димитър Талев

  5. Е, да ама ако е партиен, би следвало да се издържа от партията на която е музея, ако е общински от общината плюс държавна субсидия ако е регионален от общините на териториите на които развива своята дейност плюс държавна субсидия.
    На практика е регионален музей, който се издържа от една община и работи без правилник утвърден от общински съвет, както закона изисква.

    debelaka, въпроса за статута на музея е изключително важен, също така въпроса за неговата издръжка и най-вече правилника по който работи.

    Май е крайно наложително компетентните органи спешно да решат тези въпроси за да може реално музейните експерти да работят по правила и получават адекватно на труда си възнаграждение.

  6. Партиен, както изглежда. Чества престъпници, подминава жертвите на престъплевията им. Да е жив и здрав журналистът Христо Христов, че яко чакахме на музейните динозаври…
    Поздрав за хубав ден:

    Не надо грустить, господа офицеры,
    Что мы потеряли, того не вернуть.
    Уж нету Отечества, нету уж веры,
    И кровью отмечен ненужный наш путь.
    Уж нету Отечества, нету уж веры,
    И кровью отмечен ненужный наш путь.

    Пусть мы неприятелем к
    До-ону прижаты,
    За нами осталась полоска земли.
    Пылают станицы, поселки и хаты,
    А что же еще здесь поджечь не смогли?
    Пылают станицы, поселки и хаты,
    А что же еще здесь поджечь не смогли?
    https://www.youtube.com/watch?v=8iuwQtx13mo

  7. И последно: Какъв музей имаме: държавен, регионален, общински, частен или партиен или изобщо нямаме музей ?

  8. Ако ти отговоря ще излезе, че регионалният музей е общински.

  9. debelaka, защо мълчиш гузно, отговори ми на въпроса:

    На територията на кои общини развива своята дейност Регионален исторически музей – Ловеч ?

  10. Между другото, от инициативен комитет “Дом на терора” предлагат “Задочни репортажи” на Георги Марков да се изучава в гимназиите.

  11. Регионален исторически музей – Ловеч на територията на кои общини развива своята дейност?

  12. “Според твоето мислене, изглежда човек не може да има хоби. Алюзията с Хитлер може да мине само пред хора, които не знаят, че Дочо Шипков явно и на дело се е противопоставил на Хитлер. Т.е. като 3 години е участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война! Или въпросната война изобщо не е съществувала? Или Царство България не е участвало в Тристранния пакт? Или може би си я отменил? Чудя се как пишеш изобщо на такава тема след като изобщо не си видял изложбата. И даже не ти е за пръв път такъв подход. В такъв случай то си е чисто словоблудство.”
    Бравос. Все още може да се види подобно безумие на някоя бетонна тиква. Бил против Хитлер, ама платен от Сталин. Не по врат, ами по шия. Братоубийството на платените талибани с кървавите пари на комунистическия режим на СССР, вдигнали ръка срещу собствения народ, се нарича мило Съпротивително движение. Участието без активни военни действия във ВСВ на страната ни е презренно и недостойно, но, видите ли, окупацията на България от азиатските орди на Сталин, терорът и убийствата на цивилни граждани и въвличането на български войници в касапниците по сръбско и маджарско – велик героизъм на същите платени агенти-чужди граждани.
    Пак питам- щом този другар е бил против лагерите, създадени със знанието и съгласието на Живков, защо не е предприел ходове за недопускането им на своя територия? Не се е отрекъл от режима? Не е организирал съпротива, протест? Или е бил прекалено зает да рисува, та не му е останало свободно време?

  13. Брей, Павлине,! Че откога Гугъл е равно на история? Или шушукането във кв. Вароша? Като толкова точно цитираш не видя ли, че “тържествата” не ги организира РИМ-Ловеч, а са направили фотодокументална изложба и са показани част от картините. Според твоето мислене, изглежда човек не може да има хоби. Алюзията с Хитлер може да мине само пред хора, които не знаят, че Дочо Шипков явно и на дело се е противопоставил на Хитлер. Т.е. като 3 години е участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война! Или въпросната война изобщо не е съществувала? Или Царство България не е участвало в Тристранния пакт? Или може би си я отменил? Чудя се как пишеш изобщо на такава тема след като изобщо не си видял изложбата. И даже не ти е за пръв път такъв подход. В такъв случай то си е чисто словоблудство.

    А що се отнася до лагера, очевидно е част от националната история. Понеже е в района на Ловеч има отношение и към местната история. Но е създаден не от ловешките управленци по това време. Що за въпрос ми задаваш? Че, с тази преценка е наясно дори начинаещ студент-историк. И понеже е така, а я вземи да прочетеш за отношението на Дочо Шипков към случващото се в лагера. Това поне ясно е описано. Можеш и сам да си намериш съответните публикации. По такъв въпрос съвети не давам.

    С въпроса “Кога и какво РИМ Ловеч е направил по отношение на лагера Слънчев бряг?” явно подменяш темата зададена в заглавието на статията! Но въпреки това ще ти кажа. Понеже въпроса е наистина много сериозен, за да направи музея това което му е в компетенциите му е нужен достъп до конкретни архиви. Това е азбучно правило в изследователската работа. Музеите в България по своя статут се занимават с изследователска работа!!! Та, такъв сериозен достъп нямат и националните центрове за изследване на историческото минало. Ако не беше така, отдавна сериозните историци изследователи щяха да публикуват своите работи. И още нещо, изследователската работа не е като яденето, по три пъти на ден. А е дълъг и нелек труд! И браво на РИМ-Ловеч, че при това положение е успял да издаде цели 10 тома от своите Известия през последните 15 години. И ако все пак се заинтересуваш със сигурност ще видиш, че тематиката на Известията е изключително широка и се отнася за различни исторически периоди. Дори имат изследвания издадени като самостоятелни издания. Ами намери ги и виж сам!

    При това положение да задаваш такъв въпрос какво и кога е израз на явно тенденциозно отношение към РИМ-Ловеч. И не ти е за пръв път.

  14. Ако ще е за производна на БКП, то предпочитам да си остана просто едно форумно плямпало. А талантът ми за преливане от пусто в празно ще си остане нереализиран.

  15. Debelaka, ми какво да ти препоръчам… то голям избор нямa – всичкото са клонове на БКП-ДС. В единия от тия клонове нашия “шестак” Павлин има дебели връзки, виж питай при него 🙂

  16. Олигофренията с художника Шипков веднага поражда в мен аналогия с футболиста Борисов /120 килограмовия 55-годишен шопар, когото искаха да изберат за футболист на годината/. Ти му викаш “Куме Иване, той гледа за кофти място да те хване”.

  17. “Теодор Георгиев казва:
    02.07.2013 в 18:12
    Debelaka, защо не влезеш в политиката? Имаш точно нужното качество – едно започваш, а то накрая друго излиза 🙂 ”
    Не съм се сетил. Препоръчай ми партия.

  18. Author

    JOE, цитирам:
    “Регионален исторически музей – Ловеч се включи с 20 юни 2013 г./четвъртък/ от 16.00ч. в тържествата по отбелязването на 110- годишнината от рождението на Дочо Шипков участник в антифашистко движение (1941-1944г.) пръв партиен ръководител на Ловешката околия и окръг(1944-1966г.), почетен гражданин на Ловеч(1983г.).”
    Подчертавам думата “ТЪРЖЕСТВАТА”! Тази дума е употребена като акцент на събитието свързано с “почетния гражданин” Дочо Шипков.
    Въпрос: Кога и какво РИМ Ловеч е направил по отношение на лагера Слънчев бряг? Част от миналото и ловешката историята ли са убийствата, издевателствата от комунистическия терор?
    А относно хобито на др. Шипков, знаете, че Хитлер също е имал подобно хоби.
    Поинтересувайте се, как се приема неговото творчество по света и дали нормалните хора го приемат радушно. Поинтересувайте се също и кой чества годишнините от рождението на този човек.
    Ако се затруднявате, ползвайте Гугъл.

    Приемете въпросите като начало на дискусия.
    Павлин Иванов

  19. Втора република в Русия поиска преименуването си на България

    “Чувашите” поискаха републиката им да се преименува на Волжка България и чувашите официално да бъдат преименувани на Българи

    http://alterinformation.wordpress.com/2013/07/01/080239455202/

    П.С. Не ме критикувайте, че точно в тази толкова разгорещена тема, съм решила да публикувам това инфо.

  20. Павлине, Павлине! Ами, виж поне че Дочо Шипков е роден през 1913 г. Казано иначе отбелязва се не 110, а 100 годишнина. Пък дали е редно РИМ-Ловеч да се включва? За твое сведение това се случи с фотоизложба и част от акварелните картини на Дочо Шипков. Ами той си е и любител художник. И ако си беше направил труда да видиш всичко това със сигурност би разбрал и, че темата на рисунките е родният град. Пък ако прегледаш и известията на РИМ-Ловеч (т.1 до т.10) със сигурност ще установиш, че в тях е обърнато внимание например и на “д-р Васил Радославов” и на “Инфраструкторната и стопанска политика на Ловешката градска община в периода 1924-1932 г.” (т.6) ; “Изграждане, устройство и характер на училищната мрежа в Ловеч (1900-1944) и “Национализацията на промишлените предприятия в Ловеч през 1947 г. (т. 8); “Общинското управление в Ловеч (1877-1944)” и “Манастирите в Ловешката епископия през 15-18 век” (т.10), “Възрожденският деец поп Лукан Лилов от Ловеч и неговият род” (т.4) и т.н. и т.н. Че прегладай и постоянните изложби оформени и като книги. Пък тогава пиши. Е ако имаш път към РИМ-Ловеч, пък дори и да си с фотоапарат… Тоест обръща се внимание на всички исторически периоди от развитието на града, историческите процеси и свързаните с тях личности. Това му е на РИМ-Ловеч работата. При този размисъл въпросът от анкетата го възприемам като – Редно ли е РИМ-Ловеч да се интересува от историята на града. Ами… свети нещо, ама какво ли и на кого ли!

Comments are closed.