dochoshipkov2106131Павлин Иванов

Точно в днешните бурни времена на недоволство срещу правителството на БСП. В разгара на протестите срещу чудовищната липса на морал и всякакви ценности, някак между другото, премина едно съобщение на Регионалният исторически музей в Ловеч.

Става въпрос за материала „Регионален исторически музей – Ловеч се включи с 20 юни 2013 г./четвъртък/ от 16.00ч. в тържествата по отбелязването на 110- годишнината от рождението на Дочо Шипков участник в антифашистко движение (1941-1944г.) пръв партиен ръководител на Ловешката околия и окръг(1944-1966г.), почетен гражданин на Ловеч(1983г.).“.

Лично аз не се сещам, що за личност може да изведе термина „включване в тържествата“, а още повече, как е възможно една сериозна, поне така трябва да бъде, институция може да смята, че партийното събитие свързано с честването на „пръв партиен ръководител на Ловешката околия и окръг(1944-1966г.), „  може да бъде определено като тържество?!

По тази логика, една от следващите инициативи на музея трябва задължително  да бъде „Тържествено отбелязване на годишнина от рождението на Хитлер, Сталин, д-р Менгеле…“

„Тържеството“ в чест на другаря Дочо Шипков, който на това отгоре е Почетен гражданин наред с Екзарх Йосиф, се случва само дни след като някой съвсем умишлено е извадил и счупил кръста, поставен на скалите в лагера на смъртта „Слънчев бряг“ край Ловеч.

krastslbrqg306134„Тържеството“ в чест на другаря Дочо Шипков се случва и точно в момента, когато вече 12-ти ден десетки хиляди българи искат оставката на най-наглото правителство в историята на България,

Трудно мога да коментирам чудовищната неадекватност ловешкият музей! Но разбирам.

Вече 23 години нито един социалист не намери сили да се извини пред обществото за убийствата извършени в лагера. Нито един социалист не положи едно цветенце на злокобното място.

Всички мълчат, сякаш никога, нищо, не се е случвало.

Няма как това малко „тържество“ в чест на Дочо Шипков да не бъде свързано с днешния ден – назначаването на Делян Пеевски, даване на комисията по етика на христоматииният пример за етичен човек – Волен Сидеров.

Да, всичко има връзка, защото това е начин на мислене!

44 коментара

  1. Debelaka, защо не влезеш в политиката? Имаш точно нужното качество – едно започваш, а то накрая друго излиза 🙂

  2. В “Задочните репортажи”, разбира се, едно започнах да пиша, друго излезе накрая.

  3. Когато чета за Мумията в “Записките” на Георги Марков все едно чета за днешния ни Болен Лидер.

  4. Повече за героя от Лайпциг може да прочетете и в един от разказите на Георги Марков (там писателят лично се сблъсква с Народния вожд), както и в записките на юриста проф. Петко Венедиков.

  5. Хайде, РИМ-Ловеч, да не проспите и тази “светла” дата. Гошо Тарабата чака вашето честване.
    “На 2 юли 1949 г. в санаториума Барвиха край Москва умира ръководителят на Българската комунистическа партия Георги Михайлов Димитрон Тренчов. По това време той е и министъп-председател на България. През 1913 г. става народен представител.
    През цялата си политическа кариера работи против интересите на България. През Първата световна война върши открита предателска антибългарска дейност. През юни 1923 г. се обявява в подкрепа на преврата и го оценява като резултат от „борбата на градската и селската буржоазия”. По нареждане на Коминтерна заедно с Васил Коларов през септември 1923 г. вдига бунт в Северозападна България и бяга в Сърбо-хърватско-словенското кралство. С този бунт започва комунистическият терор в България, донесъл много беди на злощастното ни Отечество.
    През 1933 г. заедно с Благой Попов и Васил Танев е съден по Лайпцигския процес. Въпреки старанията на нацисткия режим процесът завършва благополучно за тримата българи. Те са осъдени на 9 месеца затвор за нарушаване на паспортния режим. Комунистическата пропаганда много години се опитва да представи присъдите срешу българите като победа на комунизма, на Коминтерна. Причината е по-проста. Съдят ги съдии от Ваймарската република, които са принципни и неподкупни. Немалка е ролята и на Цар Борис Трети и на Царя-Отец Фердинанд Първи Български в този процес.
    След окупацията на България от Червената армия по нареждане на Г. Димитров от Москва България е залята от кървав комунистически терор. Броят на жертвите от този терор и досега не е известен. При преброяването на населението през декември 1992 г. се преброяваха и жертвите на терора. Резултатите не са съобщени. Съобщава се, че по оценки са повече от 35000, но данните не са точни и не може да им се вярва. Докато се съобщят точните данни се смята, че убитите са над 200000 души.”

  6. Така е, Павлине. А твоето родно образование, а пък още по-родното образование на Цветанов и Борисов колко добрини е донесло на България… чет нямат. Ама за това не се говори. Какво съм изгубил за по пътя към образованието си няма как да знаеш. Всеки човек губи по нещо, но и печели. Въпросът е после на кантара да се види кое е в превес. А ти твоя морал къде го изгуби? Или е на депозит в партийната каса на ГЕРБ? А… и недей да обиждаш на “другари”, че е смешно. Един политолог правилно каза (ама няма кой да слуша), че в момента имаме еднопартиен парламент – БСП + ГЕРБ + ДПС = БКП-ДС. “Атака” не ги броим, те са съвсем друга история… Та, ДруГАРЮ Иванов… малко повече обективност, s’il vous plaît…

  7. ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН
    Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
    (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

    Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
    1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
    2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
    3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения “Народен съд”;
    4. моралния и икономическия упадък на държавата;
    5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
    6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
    7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
    8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
    9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
    10. безогледното унищожаване на природата.
    (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
    1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
    2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
    3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
    4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
    а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
    б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
    в) лишаване от право на собственост;
    г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
    д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
    е) лишаване от гражданство;
    5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
    6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.

    Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
    (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.

    Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
    ————————-
    Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.
    http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192

  8. “Въпреки, че у нас не беше извършена убедителна декомунизация, не беше приета лустрация и досиетата на комунистическите тоталитарни служби бяха отворени с 16 години закъснение, ние може да се гордее, защото идеята за международното осъждане на комунизма е българска.
    Малко хора знаят, че тя се ражда на остров Персин – земята, напоена с кръвта на политическите затворници в най-големия концлагер край Белене по времето на комунистическия режим в нас. Идеята възниква през 2003 г. по време на поклонението в памет на жертвите на комунизма, което репресираните традиционно извършват всяка година край Белене.”
    „В България осмислянето на комунистическото минало става твърде бавно. В това отношение страната е на последно място в Европа. Напротив, точно обратното, наблюдава се приемственост сред елитите, а именно тези, които са управлявали по времето на комунизма, и сега отчасти спадат към политическия и стопански елит на страната. Сътрудниците на българските комунистически тайни служби и на КГБ днес заемат отново важни постове в обществото и държавата”.
    http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1302

  9. Author

    Г-н Теодор, тъй като не ви познавам, не мога да кажа що за човек сте. От това, което виждам, че пишете, стигам единствено до извода, че някъде по пътя към юридическото ви образование, някъде на запад, сте загубили нещо ценно – реалността такава, каквато е.
    Споменаването на това къде сте завършил, без никой да ви пита, според учени от областта на медицината, говори за дефицити. Ако продължа мисълта си, той и Хитлер е завърши в чужбина, Ленин също, да не говорим за Маркс и Енгелс, но това не е довело до нищо добро за човечеството. Надявам се да ме разбирате.
    Преди човек да бъде професионалист, пък бил той и юрист, трябва да притежава различни човешки качества, Това е и една от сериозните липси в днешно време.
    За разлика от вас, г-н Заверджиев е доказал както пред ОбС, Областна администрация, кмет, община и не на последно в съдебната зала, че определено знае какво и как да прави. И то не за себе си, а в обществен интерес.
    Тъй като не ви познавам, не мога да твърдя подобно нещо за вас. Бих се радвал ако ме оборите, защото това ще значи, че има юрист, които използвайки професионалните си знания и умения, с делата си е допринесъл с нещо за жителите на град Ловеч и общината.
    В очакване да споделите вашите случаи в обществен интерес

    Павлин Иванов
    “Ловеч днес”

  10. Уважаеми г-н Георгиев, както вече писах „чичко Гугъл” мълчи гузно за терора и убийствата няколко месеца след 9-ти септември 1944 г. в Ловеч.

    За съжаление разбирам, че Вие не знаете отговора на въпроса който Ви „барнах” или съм се объркал, защото и децата вече знаят, че нападението е най-добрата защита за политически и исторически неграмотните ерОдити.

    А колкото до юридическото Ви образование, аз не съм го подлагал на никакво съмнение до сега, но ако то наистина е факт, ще си позволя да Ви ‘барна” още едно въпросче, тъй като демонстрирате непонятна /поне до сега/ за мен обществена съпричастност за случващото се в Ловеч.

    Можете ли да коментирате като юрист / ако наистина сте такъв/ решение № 392/11.06.2013 г. на Общински съвет Ловеч ?

    Приятна вечер!

    п.п. Моля, не си губете времето в лични нападки или обиди към мен, защото съм имунизиран срещу такива ‘вируси’, вервайте ми … А там където сте учили такива ‘хватки’ точно мен никога не биха ми допуснали да се хвана и в дръжката на вратата, колко и махзари да им пиша за да се хвана за дръжката на вратата им.

  11. Със закон от 2001 комунистическият режим в България е признат за престъпен. Ако не знаете за този закон – Ваш си проблем. Аз не оспорвам за многото избити без съд и присъда (в онези мътни дни след 09.09.1944), както и след това в лагерите. Просто излагам фактите. А той е че Дочо Шипков смята лагерите за нещо незаконно (казва той: “Ако тези хора са сгрешили нещо – да бъдат съдени и пратени в затвор”) и докладва за тях, за което си навлича гнева на ген. Мирчо Спасов.
    Защо няма извинение – не знам, липса на култура, явно не се приема за грешка, което е страшно грозно и опасно. Нито Станишев, нито синовете на Мирчо Спасов (макар че единият крадльо го застигна рака), нито Цветанов (чийто баща е клал и бесил заедно с Григор Шопов), нито Пръмова (от “Албания на селяните”) се е покаял… Нито пък Бойко Борисов, който се парадира с убития си дядо, а пропуска да каже как е позволено да се издигне така в очите на червените кхмери, че да го допуснат да се върти въоръжен (!!!) около Първия.
    До г-н Заверджиев – по повод ироничния Ви тон, ще отговоря в същия хаплив стил – да, юридическите ми познания са големи, защото такова е и образованието ми. Завършил съм го в чужбина, там където Вас не биха Ви пуснали да се хванете и в дръжката на вратата. Чел съм “махзарите” Ви до правозащитните институции – калпазанска работа, да Ви кажа честно…

  12. Не сте прав да говорите така, г-н Заверджиев. Др. Шипков непрекъснато и неуморно е информирал съветските граждани и наши първи ръководители др. Г. Димитров и по-късно др. В. Червенков, че в ловешко криминални и фашистки елементи са загинали от ръката на неизвестни провокатори. Опълчил се е срещу окупацията на България от съветски войски, лично е писал гневни писма на др. Й. В. Сталин.

  13. Уважаеми г-н Георгиев, с удоволствие установявам, че освен много сериозни юридически знания Вие демонстрирате тук още по сериозни познания свързани с близката история на град Ловеч.

    Обществена тайна е факта, че непосредствено след 09.09.1944 г. са избити без съд и присъда доста хора от Ловеч.

    Та ако ми позволите ще Ви „барна” следното въпросче :

    Колко хора са избити без съд и присъда близо до град Ловеч непосредствено след 9-ти септември 1944 година?

    п.п.”Ами сега ?”, чичко Гугъл гузно мълчи по въпроса, разчитам единствено на Вас уважаеми г-н Георгиев да споделите с нас вашите неизчерпаеми исторически знания за да научим, както се казва “от извора” поне приблизителния брой на избитите тогава хора.

  14. Author

    Г-н Теодор Георгиев, освен да се чете, историята трябва и да се разбира. Само така, грешките допускани в миналото, няма да се повторят, а добрите примери, да ни помагат за да вървим по-бързо и успешно напред.
    Няма драма, че имаме различна оценка за миналото и всеки от нас е извел различни изводи за себе си.
    Има драма обаче, че днес,през 2013 година, когато подобни на др. Дочо Шипков, с неговия начин на мислене и липса на каквито и да било ценности, разбиране за морал, сбъркани идеали са начело на държавата.
    Г-н Теодор, защо няма извинение за комунистическия терор от страна на БКП, днес БСП? Германия се извини за нацисткия режим, въпреки че, нито един от днешните им политици не носи пряко каквато и да е вина. Защо в България това не се случва? Виждате ли разликата?
    Ако искате да ми кажете, че др. Дочо Шипков, др. Кърпачев, др. Живков са герои, мисля че, разликата във разбиранията ни е изключително дълбока.
    За ваша информация, днес в Ловеч пристига делегация от Германия, включваща немски депутати, журналисти, ръководители на музеи, мемориални комплекси, представители на сдружения на жертви на режима. Дали РИМ Ловеч ще се включи и как с тези хора, осъзнали, че комунистическата диктатура е нещо лошо? Как мислите?
    Днес, младите, образовани, работещи и успели хора са по улици и площади в София. Това е само за ваша информация, в случай, че сте изпуснали събитията от последните седмици.

    Павлин Иванов

  15. Теодоре, птицо извисена! Защо като напече малко и започвате да давате фира? Какво ви става бе! Защо не си пиете редовно хапчетата?

  16. Бедният Живков…той нищичко не знаел, та трябвало да му казват. А, и като му казал др. Шипков на др. Живков какво се случило? Юрнал се Тодор Бей и закрил веднага лагерите, осъдил създателите им и ги вкарал в затвора?
    Наистина, страшно ниво на разсъждение на голЕм ерудит… А ние, невежите, ядем доматите с колците.

  17. Дочо Шипков е един от хората, които са предупредили Тодор Живков за лагерите и са се опитали да се опълчат на идеолога им – ген. Мирчо Спасов. Но тези неща вие няма как да ги знаете, защото “чукча писател, чукча не читател”. Павлинееее… нищо не става от теб, бате. Уж се имаш за голям ерудит, а ако те барна на въпроси ще видиш, че си политически и исторически неграмотен. Без Гугъл съм сигурен на 10000%, че не можеш да изброиш 10 последните 10 държавни глави поне…

  18. Може и 1 март 1941 г.

  19. Не му е времето, а? Че, що не чествате тогава 1 март 1841 г.

  20. Абе има там едно мое самотно коментарче под “тържествената” дописка…

Comments are closed.