Равнището на регистрирана безработица в областта отбелязва спад спрямо август с 0.2 п.п., като през септември е 6.6%[1]. На годишна база се наблюдава спад с 0.6 пр. пункта, съобщават от ДРСЗ-Ловеч.

  • Най-ниска е безработицата през септември в община Троян – 3.3% и община Априлци – 3.5%. Най-висока е безработицата в общините Ябланица – 21.2% и Угърчин – 15.7%. Останалите общини са с равнище на безработица – в Ловеч – 4.1%, в Летница – 7.4%, в Тетевен – 9.9% и в Луковит – 14.1%.  

Само общините Троян, Ловеч и Априлци са под равнището на безработица за страната за м.септември – 4.2%.

Общият брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда от област Ловеч бележи спад през месец септември. В края на септември регистрираните безработни в бюрата по труда от Ловешка област са били 3 708, което е с 103 лица по-малко от август. На годишна база се отчита спад с 309 лица.

През месец септември за ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда са се регистрирали нови 434 безработни лица, като броят им е със 30 по-малко спрямо август и с 4 по-малко от броя на новорегистрираните през септември 2021 г. Освен тях, други 18 души от групите на търсещите работа заети, 1 учащо се лице и 6 пенсионери са се регистрирали в бюрата по труда.

Постъпилите на работа безработни през септември са 373, което е с 136 повече в сравнение с миналия месец и с 123 лица по-малко в сравнение със същия период на миналата година. 91.4% от започналите работа са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на образованието – 23.6%, преработващата промишленост – 16.1%, следвани от търговията – с 12.3%, хуманно здравеопазване и социална работа – 6.2%, строителство – 4.6%,  държавно управление – 4.3%, хотелиерство – 3.8% и др. Работа чрез бюрата по труда започнаха 11 заети лица, 1 учащо се лице и 2 пенсионери.

32 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 11 по мерки за заетост, 16 по програми за заетост и 5 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР).

През месеца 103 лица са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност.

В края на летния сезон заявените работни места на първичния пазар на труда през септември са 287. Преобладаващо свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработваща промишленост (50.9%), образованието (25.4%), търговия (6.6%), държавно управление (4.5%), следват хотелиерство (4.2%), хуманно здравеопазване (2.4%) и др.

Най-търсените професии през месецa са: оператори на стационарни машини и съоръжения; преподаватели; монтажници; работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; продавачи; персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработваща промишленост; работници в сферата на персоналните услуги; чистачи и др.