Матракът е една от вещите в дома ни, която използваме най-много! Една трета от живота си прекарваме в сън! Дори когато сме на почивка и отсядаме в хотел, прекарваме голяма част от времето в леглото и върху матрака, повече отколкото в басейна или спа центъра.

Средната продължителност на използване на един матрак е между 7 и 10 години. Голям брой матраци ежегодно излизат от употреба. Каква е тяхната съдба? До момента, практиката в България е, матраците да бъдат изхвърляни, в идеалния случай, съобразено с графика на общината за извозване на едрогабаритни отпадъци, така че да не преседяват с дни и седмици до кофите за боклук. Оттам се извозват към депата за отпадъци, където обикновено можем да видим планини от матраци, които не се разграждат стотици години. Това се превръща в огромен проблем както за общините, така и за цялото общество.

От друга страна голяма част от съставните части на матраците – метални пружини, дървени подложки и рамки, полимерна сърцевина, текстилни обвивки и други, подлежат на преработка и повторна употреба. Някои от приложенията са в производството на нови матраци, мебелна тапицерия, изолация, производство на килими, подобрители за почвата, настилки за конни манежи, спално бельо за домашни любимци и много други.

За да могат обаче, тези части и материали да бъдат използвани, матракът не трябва да е стоял 3 дни на дъжд, сняг и слънце. 

Матраците, които са по-запазени, могат да бъдат почистени и дезинфекцирани и да се ползват повторно. От световната практика е известно, че те биват закупувани на по-ниски цени или дарявани на болници, социални домове и друг тип подобни обекти.

Какви са предпоставките всичко това да може да се случва и в България? 

Първата вече е налице!

В ход на реализация е първият по рода си в страната Демонстрационен проект за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци. Проектът е финансиран по процедура: BG16M1OP002-2.009 “Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците”, със средства от Оперативна програма “Околна среда 2014-2020”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.”

Ефектът от реализирането на проекта е многопосочен. Той ще доведе до подобряване опазването на околната среда и ще подпомогне общините, като ще освободи място в регионалните депа за отпадъци. Освен това ще има и социален ефект, тъй като цената на годните за повторно използване матраци ще бъде около 10 пъти по-ниска от цената на новите.

Бенефициентът по проекта фирма Биоком ЕООД събира матраците от специално създадени пунктове и ги преработва на площадка в с. Петърч, община Костинброд. Обхватът на дейностите по проекта е Югозападна България.

Има обаче едно допълнително условие за успех на този и подобен тип проекти. И то е промяна в мисленето на обществото. Мисъл за това, какво ще се случи със стария матрак, още преди да започнем да мислим за покупка на нов.

Проектът предполага привличане на съмишленици, производители и търговци на мека мебел и матраци, които да предоставят възможност за събиране на старите матраци, при доставка на нови. Попитайте ги, преди да закупите нов матрак, дали ще приемат да извозят стария!

Ако не са станали още съмишленици по проекта, насочете ги към сайта www.rematrak.bg или ни се обадете на тел. 0885545282

Очакваме ви! За да се погрижим за в бъдеще планините от матраци да са по-малко, за да задвижим кръговата икономика и да спрем да изчерпваме ресурсите на планетата така, сякаш те са неизчерпаеми! Никой не е длъжен да свърши това вместо нас. Всеки един поотделно и всички заедно можем и трябва да се освободим от ЕГО-то.

Проект BG16M1OP002-2.009-0059 „Демонстрационен проект за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци”, финансиран по процедура:  BG16M1OP002-2.009 „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“, със средства от Оперативна програма “Околна среда 2014-2020“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.