През месец януари 2020 безработицата в Ловешка област е по-висока спрямо регистрираната година по-рано, за разлика от отчетеното намаление за региона и страната.

Общият брой на безработните лица в бюрата по труда от областта е 5 858, с 389 повече (7.1%) спрямо същия месец през 2019 г., съобщават от Дирекция “Регионална служба по заетостта” Ловеч. Равнището на безработица е 10.5%, при 6,3% за страната. Спрямо януари 2019 г. се наблюдава ръст от 0.7 п.п.

Най-ниска е безработицата в  община Троян – 5.8% (само това ДБТ безработицата е по-ниска от тази за страната-6.3%). Най-висока е безработицата в общините Угърчин –30.5% и 25.6% в Ябланица. Останалите общини са с равнище на безработица както следва: община Ловеч – 6.4%, община Априлци -8.3%, в община Тетевен – 15.6%,  в община Летница-19.7%, и в община Луковит – 19.9%.

Намаление се отчита в броя и относителния дял на регистрираните безработните младежи до 29 г., които през януари 2020 г. са 758, с 9.8% (82 лица) по-малко от същия месец на предходната година. Продължително безработните, т.е. с престой над 1 година в регистъра на Агенцията по заетостта, намаляват съществено, с близо 220 лица или с 11.5%.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през първия месец на годината са се регистрирали 823 безработни лица. В отговор на увеличеното търсене на кадри, бюрата по труда все повече привличат заети, учащи и пенсионери, за да се разшири обхвата на предлаганите на работодателите кандидати за работа. Нови 16 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.

Постъпилите на работа безработни през януари са 383, като 96.9% от тях са устроени в реалната икономика. От началото на годината други 7 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също чрез бюрата по труда са намерили своето ново работно място.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през януари са 326, като 77.0% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (55.1%), селско, горско и рибно стопанство  (12.6%), държавното управление (9.2%),  хуманно здравеопазване и социална работа (8.9%),  търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (4.3%), административните и спомагателните дейности (4.0%), образование (3.1%) и др.

Най-търсените професии през този месец са: монтажници, оператори на стационарни машини и съоръжения; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни,  персонал, полагащ грижи за хората, работници в селско, горско и рибно, медицински специалисти, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, техници в природни и технически науки, персонал, осигуряващ защита и сигурност, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; водачи на МПС и подвижни съоръжения; продавачи, занаятчии и печатари, продавачи и др.