С ПМС 83/06.02.2020 е одобрен Националния план за действие по заетостта за 2020 г. В него се предвижда 12 918 безработни да започнат работа по програми и мерки, а над 11 824 лица да бъдат включени в обучения, за да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. Предвидени са средства за обучение по ключови компетентности на 1200 заети лица в средни, малки и микро предприятия. Финансирането на заложените дейности ще бъде в рамките на утвърдените средства от държавния бюджет за активна политика на пазара на труда – 73 млн. лв.

Трудовите възнаграждения на включените в субсидирана заетост ще бъдат съобразени с минималната работна заплата, която от началото на 2020 г. е 610 лева при пълен работен ден. През настоящата година се увеличава субсидирането на средствата за трудово възнаграждение – от 450 лв. на 500 лв. месечно за наемането на едно лице по мерки от Закона за насърчаване на заетостта. При осигуряване на работа на безработни с висше образование ще се субсидират 550 лв., както и дължимите осигуровки. Останалата част от трудовото възнаграждение ще се осигурява от работодателя. Повишават се и средствата за започване на самостоятелна стопанска дейност от безработни лица, регистрирали микро предприятие. Те ще могат да получат до 4000 лв. съобразно одобрения бизнес проект, което е с 1500 лв. повече в сравнение с предходната година.

През 2020 г., стартира изпълнението на Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда”. Програмата е утвърдена със Заповед № РД01-87 от 10.02.2020 г. на министъра на труда и социалната политика и е разработена в отговор на установените потребности за обгрижване на хора, които не попадат в обхвата на съществуващите към момента мерки и програми, включително механизма лична помощ. Тя е насочена към осигуряване на заетост на безработни лица като домашни помощници за предоставяне на персонална грижа в домашна среда на хора с определени от 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с право на чужда помощ, както и хора над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Р.България. Работодатели по Програмата са Общинските администрации, които извършват индивидуална оценка на потребността от персонални грижи в домашна среда, по критерии, утвърдени от кмета на съответната община, като за един потребител продължителността на предоставяните персонални грижи не може да надхвърля 4 часа дневно, но едно наето по Програмата лице може да предоставя грижи в домашна среда на повече от едно одобрено за обслужване лице.

Програмата ще осигури заетост на 2 400 безработни като домашни помощници за предоставяне на персонална грижа в домашна среда. Финансирането е в размер над 16.5 млн. лв., осигурени от държавния бюджет. За региона на ДРСЗ-Ловеч са разпределени 267 натури, финансово осигурени с 1 841 002лв. За  осемте общини от Ловешка област са разпределени 66 натури и средства в размер на 458 хил. лева.

 

На 24.02.2020 г. е обявена процедура за подбор на работодатели за ползване на насърчителни мерки по ЗНЗ, като на интернет страницата на Агенцията по заетостта и на информационните табла, дирекции “Бюро по труда” са обявили насърчителните мерки и финансовите средства, за които може да се сключват договори с работодатели. В срок до 04.03.2020 работодателите могат да подават в дирекция “Бюро по труда” заявки за свободните работни места, на които да наемат безработни лица, в т.ч. продължително безработни, безработни лица над 55-годишна възраст, самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст, безработни лица с трайни увреждания, безработни лица с непрекъснато подържана регистрация не по-малко от 6 месеца, безработни до 24 год., с основно и по-ниско образование. За Ловешка област свободният финансов ресурс е в размер на 103 хил. лева.

Обявени са финансови средства за обучение на възрастни в размер на 14,6 хил.лева.

На страницата на АЗ/ДРСЗ, в рубриката „Регионални новини/Насърчителни мерки за безработни лица”, Дирекции „Бюро по труда” са обявени и финансови средства за сключване на договори за стимулиране на мобилността и/или предприемачеството на безработни лица по съответните насърчителни мерки от ЗНЗ. За Ловешка област свободният финансов ресурс е в размер на 19,2 хил.лева.

 

EURES мрежата за европейска трудова мобилност в България, която е част от Агенцията по заетостта, е с нов сайт. Новата интернет страница е достъпна на адрес http://eures.bg/

Български и чуждестранни работодатели могат да се регистрират сами и самостоятелно да публикуват работните си места. Администраторите на сайта, след преглед, одобряват или отхвърлят направените регистрации или работни места,  в зависимост от това дали условията на труд съответстват на законодателството на държавата по месторабота.

Търсещите работа лица също се регистрират свободно както досега, но вече имат възможността да създават автобиография в самия сайт и директно да кандидатстват по обявените работни места. Сред новите функции, които предлага страницата, е и възможността процесът по кандидатстване да се извършва в реално време, като работодателят вижда подадените автобиографии по конкретно работно място в профила си в сайта.

Една от новите рубрики на сайта, насочена както към чужденци, така и към български граждани зад граница, желаещи да се завърнат в родината, е „Работа в България”. На нея ще се публикуват актуални възможности за започване на работа в страната, както и полезна практическа информация за условията на живот и труд у нас.