Текст и снимки д-р Дарина Петрова

От десетилетия на 19 февруари, в памет на Левски, ТД”Стратеш” – Ловеч провежда поход по последните свободни стъпки на Апостола, извървени от Левски и стътника му Никола Цвятков до Къкринското ханче в мразовития ден на 26 декември, 1872 г. Походът е отворен за всички граждани и се подпомага логистично от Община Ловеч.
Участниците тази година бяха туристи от всички възрасти, граждани,  гости от  туристическо дружество “Росица”, гр. Павликени, ученици от Езикова гимназия – Ловеч, общо 66 души. По традиционния маршрут: Вароша – паметника на Левски – Римския път – Пази мост – Къкринското ханче бяха проведени четири кратки беседи от председателя на ТД “Стратеш”, Ловеч Светослав Генков и д-р Дарина Петрова на исторически и патриотични теми, свързани със събитията довели до залавянето и гибелта на Васил Левски. Времето беше топло и тихо. Колоната се движеше в притихнала почит. Минзухари грееха като свещи по поляните.
Пред вратите на ханчето гостоприемните домакини традиционно сгряваха всички с чаша ароматен, билков чай. Големият двор на Къкринското ханче беше пълен с хора, млади и стари – стотици! Вееха се зелени знамена и националния флаг. Тържествено звучаха бунтовническите песни на българите, изпълнявани от Общинския духов оркестър на Ловеч.

Деца, възпитаници на ОУ”Васил Левски”, Ловеч рецитираха стихове за Апостола. Венци, цветя, кокичета обсипваха паметника на Левски. През стаите на Къкринското ханче, обявено за един от 100 национални туристически обекта, течеше река от хора, дошли да отдадат почит на Апостола и да засвидетелстват обичта си.