МИТКО МИТЕВ, Директор на Дирекция „Инспекция по труда” със седалище гр. Ловеч

Измина повече от година откакто влезе в сила изцяло новият Закон за хората с увреждания (ЗХУ), който въведе и важни задължения за работодателите, целящи да гарантират трудовата заетост на хората с трайни увреждания.

Условията и редът за изпълнението на задълженията на работодателите са уредени в Правилника за прилагане на ЗХУ, който е в сила от 01 април 2019 г.

Какви са новите задължения за работодателите?

  • работодателите следва да назначават хора с трайни увреждания съгласно определени квоти съобразно броя на служителите в предприятието:
  • работодателите с под 50 служители са освободени от задължението да назначават лица с трайни увреждания;
  • работодатели с 50 до 99 служители – едно лице с трайни увреждания;

  • работодатели със 100 и над 100 служители – 2% от средно-списъчния си състав.

 

Каква е процедурата за изпълнение на квотното задължение? 

След определяне на работните места за заемане от хора с трайни увреждания работодателите ежегодно – до 31 март, предприемат действия за наемането им. Ако желаят да ползват посредничество, те уведомяват и териториалните поделения на Агенцията по заетостта за свободните работни места и за необходимите им служители, тяхната квалификация и професионални умения. В тримесечен срок от уведомяването работодателят е длъжен да назначи на работа хора с трайни увреждания, които отговарят на изискванията на заемане на работното място, включително насочените от АЗ подходящи кандидати.

Освобождаване от квотното задължение е възможно при:

  • наличие на специфични фактори в работната среда, възпрепятстващи наемане на хора с трайни увреждания съобразно критерии според критериите, посочени в приложението към Вътрешните правила на ИА ГИТ за извършване на специализирани проверки по ЗХУ, които са публикувани на сайта на Агенцията.
  • липса на хора с трайни увреждания, насочени от дирекции „Бюро по труда“ или от регистрирани трудови посредници;
  • прилагане на алтернативни мерки за заетост на хора с трайни увреждания, определени с правилника за прилагането на ЗХУ.

Наличието на обстоятелства за освобождаване от задължението за наемане на хора с трайни увреждания се установява при проверка на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Ако работодателите не назначат служители с трайни увреждания съобразно определените им квоти и не са освободени от това си задължение, те следва да плащат компенсационна вноска в размер на 30% от минималната работна заплата за страната за всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане за всеки месец, в който същото не е заето.

Работодател, който не изпълнява задължението си за заплащане на месечна компенсационна вноска, подлежи на имуществена санкция от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение санкцията е от 4000 до 10 000 лв.

 

През 2019 г. Дирекция „Инспекция по труда“ Ловеч извърши проверки в 76 предприятия с численост на персонала на 50 заети. Едно предприятие е санкционирано с 2000 лв. поради неизпълнение на квотата, липса на основание за освобождаване от изпълнението й и неизплатени компенсационни вноски за незаетите свободни работни места.

През 2020 г. ДИТ Ловеч ще продължи специализирания контрол по ЗХУ, като се планират проверки във всички предприятия с 50  и над 50 заети лица. Активно проверките ще стартират след 31 март, докогато е срокът за предприемане на действия за наемане на лица с трайни увреждания в изпълнение на квотите. До работодателите се изпращат и писма с покана да предоставят данни за изпълнение на задължението. Истинността на представената информация се проверява по служебен път, включително и в регистри, администрирани от други администрации.

През периода март – юни България ще се включи в общоевропейската кампания за справяне с недекларирания труд, която се организира от Европейската платформа за справяне с недекларирания труд. В кампанията ще се акцентира върху ползите от декларирането на всички доходи и осигуряването и ще се провежда основно през социалните мрежи. За целта е създадена фейсбук страница „Всички права запазени“ , в която ще се публикува полезна информация за работодатели, наети и самонаети лица относно правата, свързани с декларирането на доходите. Кампанията за България се организира от Главна инспекция по труда, като партньори в нея са МТСП, НАП, НОИ и национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите.

ДИТ Ловеч обръща внимание върху специалната рубрика на сайта на Инспекцията по труда „Антикорупция“. В нея гражданите могат да получат информация за начините за подаване на сигнали, съдържащи данни за прилагане на нерегламентирани практики от контролните органи, в т.ч. и за конфликт на интереси. Такива сигнали могат да бъдат подадени и през специално създадената електронна форма за сигнали за корупция. Създаден е и ред за подаване на сигнали, когато работодателите или работещите не са доволни от действията на контролния орган.