tervelkniga1706151Жанина Илиева

Книгата “Кан Тервел – кошмарът на Халифата” от Емил Димитров ще бъде представена в Клуба на дейците на културата в Ловеч. Срещата е на 19 юни, петък, от 17,30 часа. Авторът е роден през 1954 г. в Добрич. Завършил е ВНВУ „В. Левски” – В. Търново, Военна академия „Г. С. Раковски” и право в ТУ – Варна. Има публикувани геополитически и военнотехнически анализи в изданията на Министерството на отбраната и сп. „Криле”, както и разкази и юридически статии в местния печат в Добрич. Награждаван е многократно. Работи като юрисконсулт.
Според Емил Димитров за българската историография Кан Тервел е един забравен владетел, акцентира се предимно на Аспарух, Симеон, Борис – Покръстител и други владетели. “Подминава се факта, че ако Тервел не бе продължил делото на баща си по административното и военно укрепване на младата държава, ако не бе успял да удържи на напъните на Византия за унищожаването на България, ако не бе успял да укрепи съюза между българи и славяни и накрая ако не бе взел изключително мъдрото решение да подкрепи миналия си враг Византия спрямо новия враг – Арабския Халифат, България днес просто нямаше да я има”, посочва Димитров. Книгата е отнела на автора 5 години за проучвания в историческите източници.
“Кан Тервел – кошмарът на Халифата” е документално-исторически роман. Посветен е на едно от най-великите събития в историята на Европа – разгромът на арабската обсада на Константинопол през 717/718 г.

tervelkniga1706152Емил Димитров ще говори и за една друга своя книга – “Стълбата на светлината”, която го представя в съвсем друга насока на интереси. Това е роман за генезиса на живота и на петата раса, за нейните Учители, за произхода на знанието и мъдростта на древните… Представя история за възникването на съвременната човешка цивилизация. На страниците на романа има постулати от теорията на Елена Блаватска и нейната “Тайна доктрина”, преплетени с учението на Учителя Петър Дънов, говори се да основата на най-древната религия на света – Бон, или Бонпо, и нейния създател, и всичко това – на фона на съвременното разбиране за Бог и неговото значение за човека.

1 коментар

Comments are closed.