Представители от Терапевтичен център „Св. Илия“- гр. Габрово, разговаряха на 13 и 14 април 2022 г. с ученици от Профилирана природо-математическа гимназия, Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ и Професионална гимназия по механоелектротехника. Младежите се запознаха с видовете наркотици и получиха информация за тежката участ на зависимите от тях. Подрастващите имаха възможността да чуят историите и разказите на бивши наркозависими от първо лице.

Голям интерес сред учениците предизвика споделеното от Илко и Калоян, които разказаха своите реални истории за тъмния свят на дрогата, кошмарът, през който са преминали самите те, семействата и близките им, за грешките в своя живот и за живота си сега. Примерите им бяха разтърсващи и с много ясни и конкретни призиви към аудиторията. В последваща дискусия младежите имаха възможност да зададат своите въпроси към гостите.

Събитието е организирано от Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център /ПИЦ/ за борба с наркотичните вещества към Община Ловеч по повод 7 април – Световен ден на здравето. Целта е да достигне до повече ученици, да се постигне промяна в отношението  към употребата на психоактивни вещества, да се развие емоционална интелигентност и социални умения в подрастващите.

Терапевтичен център „Св. Илия“ е разкрит от Фондация „Общност в помощ на зависимите“ като естествен резултат от натрупания личен и професионален опит на нейните учредители. Илко Бояджиев и Запрян Момчилов познават от първо лице зависимостта, която успяват да преборят и да използват натрупания опит като трамплин за израстване в ролята на консултанти по проблемите на зависимите. Екипът на фондацията има за своя мисия да помaгa за ограничаване на проблемите, свързани с употребата и злоупотребата с наркотични вещества, да оказва помощ и подкрепа на зависимите и техните семейства, да променя нагласите на обществото към тях и да провежда застъпнически кампании в защита правата на една от най – уязвимите групи в обществото и най-вече – правото им на достъпна психосоциална терапия и ресоциализация.