oreshak805121Маргарита Генкова

От 14 до 17 август, от 10 до 17ч., в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата ще се проведе Традиционният панаир на занаятите – Орешак 2014.

Той води началото си от поклоническите празненства за храмовия празник на Троянския манастир – Успение Богородично на 15 август. Главни организатори на Панаира са Националното изложение, Община Троян и Кметство Орешак.

Тази традиция датира още от втората половина на XVIII век. Освен предмети на народните художествени занаяти, гостите на панаира могат да закупят практични стоки за бита, да се забавляват на специално организираните атракциони и да се насладят на традиционната кухня.

И тази година Панаирът ще премине под мотото „Живите занаяти“. Ще има ателиета по грънчарство, тъкачество, дърворезба и иконопис, в които майстори ще показват „на живо“ своя майсторлък.

И нещо ново тази година:

         На 16 и 17 август / събота и неделя/, тук ще се проведе Трето Национално изложение на коне. Ще има представяне на Каракачански коне, ще има демонстрация на старите занаяти кираджийство и самарджийство.

 

         Заповядайте и бъдете наши гости!