malinovo2302146Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев, заедно с кмета на селото Петър Матеев, направиха първа копка на ремонта на ВиК – мрежата на село Малиново, съобщават от ловешкото кметство. Присъства и заместник-кметът на Ловеч Ертан Хасан.

Проектът за цялостната реконструкция на водопроводната мрежа в Малиново е за два милиона лева, съобщи Казанджиев. Той добави, че с отпуснатите почти един милион лева от Публичната инвестиционна програма на правителството „Региони в растеж” половината от селото ще бъде с подменен водопровод, или 10 км. Кметът се надява следващото правителство да отпусне средства и за следващия етап на проекта. „Искахме да започнем с най-тежкия район, който е и с най-много консуматори. Водопроводът е на повече от 60 години, загубите на вода са над 50 процента. Село Малиново е с най-сериозни проблеми по отношение на режимът, който започва от април и продължава до ноември, декември”, заяви Казанджиев.

Кметът на селото добави, че местните жители – 700 човека, са без вода четири дни в седмицата.

С реализирането на проекта очакванията са да бъдат спестени около 20 000 куб. м. годишно реални загуби на вода и подаваното водно количество да бъде до 30 000 куб. м. годишно, да се ликвидира замърсяването на питейната вода вследствие инфилтрация от отпадъчни води. Зонирането и районирането на водопроводната мрежа ще позволи оптимално регулиране на наличните водни количества и най-доброто им разпределяне с цел намаляване ситуациите за режимно водоподаване. Очакванията са, че след реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на селото рязко ще намалее броя на авариите. Ще намалее и необходимостта от разкопаване на улични и тротоарни настилки поради аварии, което от своя страна ще намали риска от пътно-транспортни произшествия и ще ограничи неудобството у живущите, свързано с прокопаванията.

Казанджиев каза още, че се работи и по варианта за подмяна на външния довеждащ водопровод. Проблемът обаче е в отчуждителните дейности.

1 коментар

Comments are closed.