svkafene1510141Общинският съвет по наркотичните вещества и Превантивно-информационният център за борба с наркотичните вещества към община Ловеч проведоха вчера дискусия по метода  „Световно кафене” на тема „Употребата на наркотичните вещества и психичното здраве”. Участваха ученици от Гимназията за чужди езици и от СОУ „Св. Климент Охридски“. Подобни дискусии са заложени в Програмата за превенция на употребата с наркотични вещества, в тях на ротационен принцип ще вземат участие ученици от всички училища в общината.

„Световното кафене“ е един много интересен модел за дискутиране – подходящ и интересен за млади хора,  който едновременно е ефективен, различен и забавен, сподели Нели Патаринска, модератор на форума и секретар на Общинския съвет по наркотични вещества. Методът „Световно кафене“ е метод за творческо решаване на проблеми, целта на който е да улесни сътрудничеството в разговора и да спомогне за споделяне на  нови идеи и мнения. В този процес се създава атмосфера, наподобяваща кафене, в която участниците обсъждат въпрос или проблем в малки групи около масите на „кафенето”. На равни интервали от време (обикновено 15-20 мин.) участниците се местят на други маси, като на всяка остава по един домакин, който да обобщава информацията от предходния разговор. По този начин разговорите се обогатяват чрез кръстосване на идеи, генерирани в предишни разговори с другите участници. В края на процеса основните идеи се обобщават и се обсъждат по-нататъшни възможности.

svkafene1510142По време на “Световно кафене” вчера учениците обсъдиха въздействието на наркотиците върху психичното здраве. Те формулираха отговори на въпросите: Как влияят наркотиците върху общото здраве на индивида и върху неговата психика; през какви етапи минава човек след започване на употребата на наркотици в емоционален аспект; има ли разлика между физическо и психическо отказване от наркотици; какви са вариантите на изход от зависимостта на наркотиците; може ли да се приеме, че марихуаната вреди на психичното здраве и защо. Изказаните мнения бяха обобщени.

     Проявата бе проведена във връзка със Световния ден на психичното здраве 10 октомври.


Превантивно-информационния център за борба с наркотичните вещества /ПИЦ/ – Ловеч, предлага безплатни консултантски услуги при употреба, злоупотреба и зависимост от алкохол, наркотици и други психоактивни вещества. Гарантирана анонимност . (Сградата на Стоматологията, 3 етаж, тел.068/601 367).


Обърни се към ПИЦ – Ловеч, за компетентна помощ.