Община Ловеч организира фотоизложба, посветена на 30 години от началото на шествието-поклонение до концлагера „Слънчев бряг“.  Изложбата ще бъде подредена в центъра на Ловеч в събота, 23 март, а след това експонирана в Художествената галерия – Ловеч.  Тя съдържа 30 фотографии – десет от първото шествие на 23 март 1990 г. и 20 от последните години.

Черно-белите фотоси са дело на местните фотографи Кирил Калчев и Георги Стоянов и отразяват първото шествие-поклонение на 23 март 1990 г. Цветните снимки са на пресцентъра на Община Ловеч и са от 2016, 2017 и 2018 г.

Шествието-поклонение до мястото, където е бил концлагерът „Слънчев бряг“ (1959 – 1962), се ражда като автентично и неподправено обществено събитие, което живее вече 30 години.  В него по оригинален начин се съчетават народният гняв от жестокостите на комунистическия терор, така и преклонението пред страданията и волята на заточените тук хора.

„Трудовата група“ на практика е бил секретен и един от най-жестоките лагери в България. В него без съд и присъда са въдворявани свободомислещите хора, обвинени в „подривно-диверсионна дейност“.

Тази година се навършват и 60 години от откриването на лагера. През последните години Община Ловеч се включва активно с различни прояви в  поклонението през паметта на жертвите на комунистическия терор.