Световният ден на социалната работа 2019, подчертава “Насърчаване на значението на взаимоотношенията с хората”. Той се отбелязва всеки трети вторник от месец март. Тази година той се отбелязва на 19 – ти март и се фокусира върху социалните взаимоотношения, взаимоотношенията между хората, тяхната среда и бъдещето им.

Социалните работници играят неразделна роля в подкрепата на много от най-уязвимите хора, но днешният ден, избран за празнуване на тези професионалисти, е далеч по-малко известен.

Социалният работник е този, който ежедневно се сблъсква с трагедията и мъката на хората. Той е този, който трябва да работи за спазването на човешките права, работейки сред най-бедните и неоправданите. Децата мечтаят да станат лекари, пожарникари, учители или просто фолк певци, докато професията социален работник е непозната не само за децата, но и за много възрастни. До голяма степен разбирането за нея е сведено до това да се изчисляват помощи, да се преследват хората, да бъдат наставлявани, а не да бъдат подкрепени, за да могат да вземат живота си в собствените си ръце.

От труда на българския социален работник се очакват чудеса – да застава наравно с полицая при операции и издирвания, да защитава правата на децата пред съда, да разплита конфликти и да бъде посредник сред враждуващи съседи, родители или дори цели общности.

Скъпи колеги социални работници, уважаеми лекари, учители, полицаи и всички вие които работите с хората на България, днес всъщност е Световният ден на всички помагащи професии, в които работим за благоденствието на човека. Нека на този ден да си дадем сметка за хората, които се нуждаят от нашата професионална помощ, да сме съпричастни към мъката, и трагедията на всички, които страдат по света.