Днес се проведе организираният от вестник „Капитал“ бизнес форум, посветен на икономическото развитие на Плевен, Ловеч и региона. Срещата се проведе в гр. Плевен и се състоеше от три самостоятелни панела.

В първия панел, посветен на местната власт, се включиха кметовете на Ловеч,  Страцимир Петков, и на Троян, Донка Михайлова, както и зам. кметът на Плевен Маргарита Бахнева. Тяхната дискусия пред представители на бизнеса от региона беше изключително съдържателна и очерта основните проблеми пред местното самоуправление  – регионално развитие, общински фирми, управление на отпадъците и водите. Като основен мотив на този панел станаха думите на  Михайлова, че рецептата за успешна община и кмет е да не се краде.

Във втория панел се представиха успешни бизнес инициативи от региона, като Ловешка област беше представена от Иван Вачев – директор продажби във „Фитофарма“ ООД, с. Орешак, община Троян. Фирмата произвежда хранителни добавки и изнася за над 25 държави по целия свят. Бизнесмените споделиха за проблемите си с набирането на работна ръка, за доброто взаимодействие с местната власт и за перспективите пред съответните производства. Засегната беше и енергийната тема със свободния пазар на електроенергия, както и влиянието на изграждането на собствени фотоволтаични мощности върху себестойността на продукцията.

Третият панел беше посветен на селскостопанските производители. Област Ловеч се представляваше от Димитър Мачуганов – собственик и управител на „АЖД Агро“ ООД, гр. Летница. Фирмата е известен собственик и арендатор на земеделски земи в региона и е отдавна на пазара. Участниците в този панел споделиха за трудностите пред земеделските производители, породени от войната в Украйна и европейската политика по отношение на субсидиите и компенсациите през последната година. Едно от възможните решения за преодоляване на проблемите в сектора е  търсенето на възможности за диверсификация на производствата и дейностите, оставайки в сферата на земеделието. Споделен беше опитът на летнишката фирма в износа на балирана люцерна и слама в над 20 страни на света.

В края на форума се обобщиха идеите и изводите от днешното събитие – районът е с големи перспективи за ускорено икономическо развитие, с потенциал в селското стопанство, хранителната индустрия и туризма. Основното условие за успех е подпомагането от местната власт и държавата на икономическите инициативи и осигуряване на подкрепа за стартиращите бизнеси.