По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката 12 април и 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов Народно читалище „Пробуда – 1926 г.“ – с. Йоглав, проведе образователно занимание с петнадесет деца и ученици през пролетната ваканция под надслов „Бъдещи покорители на Космоса“. В „космическото“ занятие участваха още кметът на селото Анелия Ангелова и родители.

В читалищната библиотека беше подготвен кът на космонавтите  и интересна презентация, чрез които учениците актуализираха своите знания, а малчуганите научиха много неща за ловешкия космонавт Георги Иванов, за Юрий Гагарин – първият в историята на човечеството, който извършва космически полет, за втория българин, полетял в космоса – Александър Александров.

Научиха името и на първата жена, летяла   на борда на космически кораб – Валентина Терешкова. Всички показаха своите знания в беседа  за космонавтите, за звездите и планетите, за това какви качества са нужни на човек, за да стане космонавт.

Последва детското анимационно филмче за планетите от Слънчевата система, което пренесе малчуганите в чудния свят на Космоса.

След това големи и малки се преместиха  в артателието, където с голям интерес и творческо вдъхновение изработиха ракети от хартиени рула и цветна хартия, а готовите експонати подредиха в изложба.

Държейки в ръце своите ракети, децата си пожелаха като пораснат, да полетят в открития Космос и да открият нови светове.