Възможностите за развитие на индустриален парк в Ловеч представи на форум в Плевен днес кметът Страцимир Петков.  Събитието – „Среща на бизнеса  от Плевен, Ловеч и регионът“, е част от платформата “Капитал Градове” за дискусии за развитие на местните икономики и на важните градски центрове в страната.

В рамките на работните панели бяха обсъдени важни за двете области въпроси, коментирани бяха и работещи решения за икономическия растеж на региона. Участваха представители на бизнеса от двете области, както и кметът на Троян Донка Михайлова и зам.-кметът на Плевен Маргарита Бахнева. Сред гостите бяха областният управител на Ловеч Виктор Стойчев и на Плевен Виолета Иеремиева.

Община Ловеч е партньор на „Балкан“ АД в предложение за изпълнение на инвестиции „Развитие на индустриален парк „Балкан“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Сключени са партньорски споразумения между оператора на парка „Балкан“ АД и Община Ловеч за обекти, които са довеждаща инфраструктура, собственост на Община Ловеч, и ще бъдат изградени при одобряване на проекта.

При реализация на проекта за изграждане на техническа инфраструктура в индустриален парк „Балкан“ ще се предоставят възможности за бързо и качествено реализиране на бъдещи инвестиционни намерения, посочи Петков. Той подчерта, че икономическото развитие е сред приоритетите в управленската му програма редом със зелените политики и развитието на туризма.

На форума кметовете коментираха още транспортната свързаност на региона, проблемите с водоснабдяването и възможните решения, управлението на отпадъците, финансовата децентрализация на общините, финансирането от държавата по инвестиционната програма за общински проекти.