lovechobshtina103121Съветниците решават за актуализация в разпределението на средствата за капитално строителство с източник целева субсидия и собствени бюджетни средства

Така в капиталовата програма за основен ремонт влизат нови улици и пътища, купува се техниха и оборудване за бюджетна дейност „Комунални дейности”

Допълнителни пътища и улици влизат в капиталовата програма за основен ремонт. Те са улица в с. Баховица и участъци от пътища през селата Чавдарци, Малиново, Слатина и квартал Продимчец. Средствата за ремонтите са от целевата субсидия за капиталови разходи.

Това ще стане, ако общинските съветници одобрят предложението на кмета Минчо Казанджиев за актуализация в разпределението на средствата за капитално строителство с източник целева субсидия за капиталови разходи и собствени бюджетни средства.

След провеждане на тръжната процедура по Закона за обществените поръчки за основни ремонти на общинската пътна мрежа и на улици в община Ловеч се оказва, че стойностите за предвидените обекти са по-ниски от прогнозните. Така се отваря възможност за включване на новите улици и пътища в капиталовата програма, като те се добавят в съответните параграфи и функции.

В капиталовата програма за тази година е заложено още проектиране и изграждане на приют за безстопанствени кучета. Изготвянето на проект е включено в обществената поръчка за проектиране на общински обекти, но реалните строително-монтажни и ремонтни работи няма да се изпълнят през бюджетната 2013 г. Затова предложението е за компенсирани промени  – прехвърляне на сумата от 16 635 лв, собствени бюджетни средства, от обект „Изграждане на приют за безстопанствени кучета” в „Доставка на оборудване за бюджетна дейност „Комунални дейности”. Ще бъдат закупени гатер-банциг, прикачен инвентар за трактор и лифт преса за контейнери за отпадъци.

Закупуването също на специализирана сметоизвозваща машина за услугата сметосъбиране и сметоизвозване в 34-ите населени места в общината може да стане, ако средствата, налични в момента в отчета по приходната част на бюджета, бъдат насочени в разходната част на функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда”, група „Опазване на околната среда” , дейност „Чистота”, параграф „Придобиване на ДМА”. Става дума за 120 000 лв, акумулирани от разликата в договорената между община Ловеч и Столична община цена за тон депониран отпадък и „Еко Ловеч” АД (3,52 лв на тон за 40 хиляди тона балирани отпадъци). Решение тези средства да бъдат предоставени за закупуване на техника за работата по сметоизвозване в селата е взело и Регионалното сдружение за управление на отпадъците през юли.

Предложението за актуализацията в разпределението на средства ще бъде обсъдено в постоянните комисии по бюджет и финанси, по устройство на територията, комунални дейности и околна среда и по правно-нормативни въпроси на заседанията им на 3 септември.

 

2 коментара

  1. Явно скиталчеството на крастави кучета ще направи улиците на града по-атрактивни за туристите.
    Да не говорим за невероятният адреналин на дисциплината “кучешко колоездене” /гонен от група псета/. Може да си съперничи стс зиг-заг с бебешка количка между следите оставяни от Минчовците/бездомните кучета в София са Данчета/ и пиене на кафе на открито под влажният поглед на две-три кученца клекнали до теб споделяйки бълхите си с околните…… Безценно

  2. „В капиталовата програма за тази година е заложено още проектиране и изграждане на приют за безстопанствени кучета. Изготвянето на проект е включено в обществената поръчка за проектиране на общински обекти, но реалните строително-монтажни и ремонтни работи няма да се изпълнят през бюджетната 2013 г. Затова предложението е за компенсирани промени – прехвърляне на сумата от 16 635 лв, собствени бюджетни средства, от обект „Изграждане на приют за безстопанствени кучета” в „Доставка на оборудване за бюджетна дейност „Комунални дейности”
    Защо изобщо са планирани и заложени финансови средства за изграждане на приют за безстопанствени кучета в общинския бюджет за 2013 година, след като не могат да се организират строително-монтажните и ремонтни работи от кмета.
    Какъв е смисъла общински съвет да приема /по предложение на кмета/общински бюджет след като кмета не е организирал неговото изпълнение и сега ще се изменя бюджета.
    Хората очакват да се реши проблема с безстопанствените кучета в Ловеч от години. Първо имаше изолатор за кучета, който според думите на кмета щеше да реши проблема.
    Да ама Не!
    Оказа се, че изолатора не може да реши проблема. След това няколко години се търсеше място да се изгради нов приют, но пък се оказа, че изграждането му е много скъпо. След това се търсеше подходяща сграда за преустрояването й в приют.
    А след като такава сграда бе предоставена /безвъзмездно/ на общината от държавата и в общинския бюджет за 2013 се приеха финансови средства за изграждането на приюта, сега кмета казва, че няма да се изгражда приюта без да е мотивирал подробно- кой и защо не е организирал на време изграждането на приюта.
    По мое скромно мнение кмета само говори и то много „убедително” / както само той може/, че ще изгражда приют, но на практика кмета прави всичко възможно да не бъде изграден в Ловеч приют за безстопанствени кучета, защото ако той реално иска да има приют, то отдавна в Ловеч щеше има приют.
    Няма съмнение, че операторите не пултовете за гласуване в общински съвет ще подкрепят /както обикновено/ предложението на кмета и приют няма да се изгражда и тази година, което на практика означава, че поне още една година Ловеч няма да има приют и кмета ще си има оправдание за безстопанствените кучета из града.

Comments are closed.