barelef2405101Съветниците обсъждат промени в статута – отпада частта за наука и дарителство, награди за това се дават според Наредбата за почетните знаци и отличия

Промени в статута за удостояване с ежегодната персонална награда на изявени дейци в областта на образованието, науката и дарителството в хуманитарната сфера – барелеф „Св. Св. Кирил и Методий”, внася в общинския съвет кметът Минчо Казанджиев. Постоянните комисии по образование, култура, младежта и децата, по правно-нормативни въпроси и по бюджет и финанси ще обсъдят предложението му да отпадне частта за наука и дарителство, като за това да се присъждат отличия по реда на Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания.

С промените в статута се дава възможност освен на педагогическите колективи номинации да правят още училищни настоятелства и НПО, чиято дейност има отношение към образователната система. Това се прави за по-голяма демократичност, прозрачност и разширяване обхвата на номиниращите и номинираните.

Наградата ще се връчва както и досега за постижения в петте направления по образователни степени, етапи и видове подготовка: предучилищна подготовка, начален етап на основна образователна степен, прогимназиален етап на основна образователна степен, гимназиален етап – общообразователна подготовка, и гимназиален етап – професионална подготовка и извънучилищни дейности. Номинациите се правят до 20 април в писмена форма или във формат мултимедийна презентация (до 3 минути). Номиниращата комисия провежда заседание до 30 април и предлага на финализиращата комисия до три номинации за всяко от петте направления. Резултатите се финализират до 15 май. Наградите се връчват на тържествен ритуал по повод 24 май.

Съорганизатори на ежегодната персонална награда на община Ловеч за изявен деец в областта на образованието са общинският съюз на работодателите в системата на народната просвета, общинското сдружение на директорите в средното образование, общинският синдикат на Съюза на българските учители и синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, неправителствени организации с отношение към образованието.

Наградата представлява барелеф „Св. Св. Кирил и Методий” и грамота, дава се възможност на съорганизаторите самостоятелно или чрез спонсорство да осигурят допълнителен награден фонд.

Критериите за оценка на кандидатите са да са постигнали високи и трайни резултати в педагогическата дейност, да притежават висока лична квалификация, да се ползват с авторитет, да са носители и инициатори на педагогически иновации, да са участвали в разработването и/или реализирането на проекти и да работят активно с неправителствени и граждански организации, да се допринесли за утвърждаване и издигане авторитета на община Ловеч.

Предложението на кмета за изменение и допълнение в статута за ежегодната персонална награда бе оттеглено от заседанието на общинския съвет миналия месец, за да мине на обществено обсъждане. То се проведе на 13 август.

Барелефът „Св. Св. Кирил и Методий“ се дава за стимулиране постиженията на дейците в образованието и приобщаването им към национални и световни ценности и традиции. Досега са наградени 31 учители, по действащия в момента статут още 9 – в областта на науката и дарителството, са получили барелефа. Наградата се връчва вече осма година.