kdk2903141Поетът Николай Милчев , който живее в столицата, но детството и юношеството му са свързани с Ловеч, представя новата си стихосбирка “Тънък дъжд” в Клуба на дейците на културата на 2 април, сряда, от 17,30 часа. Поетът ще направи авторски рецитал. За книгата ще говори писателят от нашия край Йото Пацов.

Новата стихосбирка на Николай Милчев  “Тънък дъжд” е игра на цветове, метафори и състояния; размисъл за красивото и парадоксалното, за невидимото и отвъдното. Първият цикъл – “Есенна църква”, отваря прозореца за платна, багри и сезони. Вторият цикъл – “Картина с портокали”,  е опит да се разчете интимното и съкровеното като съдба и надмогване. Третата част – “Следсиньо”, е осмисляне на позиции, състояния и копнежи. Философски поглед във и зад битието. И над всичко – метафори, прозрения, изневиделици.

Николай Милчев е роден през 1958 г. в Плевен. Завършил е Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, където участва в творческите търсения на студентския кръжок “Емилиян Станев”. Автор е на десетина поетични книги, между които “Лирика”, “Случайно и определено”, “Бяла залисия” (1993), “Изневиделица”, “Пейзажи с Лолита”, “Очи широколистни”, “Мокра светлина”. Сътрудничи на целия литературен печат, негови стихове са излъчвани по Българско радио, БНТ и др. Автор е на стихове за деца, на текстове за детски песни и на детския мюзикъл “Таласъми без налъми”.

Негови стихове са превеждани на руски, английски, немски и унгарски. Бил е заместник-главен редактор на в. “Средношколско знаме”, последните десетина години е учител в 105 СОУ “Атанас Далчев” в София.