oic3103143Завършиха шестте информационни срещи на ОИЦ – Ловеч на тема “Новите Оперативни програми 2014-2020 в подкрепа на образованието” в градовете Летница, Тетевен, Априлци, Ябланица, Угърчин и Троян. В събитията взеха участие 117 представители на училища, детски градини, местна власт, обучителни и неправителствени организации и др.

Експертите от Областния информационен център представиха възможностите за финансиране на проекти в областта на образованието чрез Европейските фондове и по-специално чрез новата ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и други актуални европейски програми. Участниците получиха информация за спецификата на проектния цикъл, логиката на проекта и участваха активно в споделянето на опит по реализирани от тях проекти. Присъстващите получиха и конкретни напътствия как да подготвят успешен проект, който отговаря на изискванията на донора и разрешава конкретен проблем на общността.

oic3103147Голяма част от представителите на училища и детски заведения споделиха, че живо се интересуват от настоящите и бъдещи възможности за кандидатстване с проекти по европейските фондове. В периода 2007-2013 детските градини изобщо не бяха допустим бенефициент по оперативните програми, а училищата имаха ограничени възможности за кандидатстване на конкурентен подбор. Всички работещи в областта на образованието изтъкнаха, че биха искали да могат с европейски проекти да разрешат множество проблеми – от сградния и материалния фонд до методите на управление и преподаване в образователните институции.

В заключение участниците в срещите споделиха, че темата на форума е навременна и актуална, защото се провежда в период на финализиране на редица стратегически документи на национално ниво, касаещи еврофинансирането в областта на образованието през следващия програмен период. Изразена бе надежда, че добрите практики, споделени по време на събитието, ще стимулират всички заинтересовани страни да вземат участие с идеи при реализацията на бъдещите Оперативни програми.