Кметът Страцимир Петков: Поради финансовото състояние на общината не можем да си позволим в момента 50 % финансиране на нова зала. Ще търсим други донорски програми за енергийна ефективност. Нашият подход ще е с минимални средства да направим лек ремонт.

Виждам, че всеки втори поставя въпроса за състоянието на Спортната зала в Ловеч, обобщи доц. д-р Димитър Илиев, министър на младежта и спорта (ММС), който имаше среща с 15 представители на спортните клубове в града край Осъм. В срещата участваха още кметът на Община Ловеч Страцимир Петков, областният управител Виктор Стойчев, проф. Даниела Дашева, заместник-министър на младежта и спорта, главният експерт  на ММС за Плевенска и Ловешка област Атанас Кършев и др.

Темата „Развитието на спорта в региона – поле за взаимодействие на държавата, общините и  спортните клубове“ събуди видим интерес във всички присъстващи. Ето какво каза министърът за евентуалната нова спортна зала в Ловеч:

“Министерството може да направи следното. Имаме програма за инфраструктура, която е с 50 % самоучастие и е необходимо решение на Общинския съвет за отпускане на тези средства. Другата половина се финансира от ММС. Този въпрос трябва да се дискутира в Министерски съвет, аз мога само да го предложа.

Тука е ролята на общината да потърси и други начини за финансиране. Ние имаме и програма за развитие на спортните клубове. Насърчавам всички клубове да пишат проекти за нея. За следващата година техният бюджет е с 2 млн. лева повече от предишните 15 млн. лв. Бюджетът на министерство  е увеличен от  137 млн. лв. на 149 млн. лв. Следващата 2024 година е олимпийска година и федерациите, които имат спечелени квоти, ще получат по-добро финансиране.“

На срещата в залата на Общинския съвет на Ловеч се изказаха всички присъстващи. Основните въпроси бяха недостатъчното финансиране, лицензирането на клубовете, какво прави министерството за масовизиране на спорта, да се отворят спортните площадки в училищата през почивните дни и др.

Кметът Страцимир Петков изказа становище, че за Ловеч най-добре е да се построи нова мултифункционална спортна зала на удобно място в града. Дотогава трябва да се поддържа съществуващата зала, за да има някаква база, макар че тя е морално остаряла. „Поради финансовото състояние на общината не можем да си позволим в момента 50 % финансиране на нова зала. Ще търсим други донорски програми за енергийна ефективност. Нашият подход ще е с минимални средства да направим лек ремонт.“

При последвалия брифинг с журналисти стана ясно, че Димитър Илиев е първият спортен министър, който посещава града през последните години.  Срещата в Ловеч стана след подобна в Плевен и предстояща в Троян.