Сдружение „Знание“ реализира проект ВИЗУАЛНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, финансиран от НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА МЛАДЕЖТА (2021-2025),  Тематично направление: 1. Неформално обучение за придобиване на умения и ключови компетентности. Проектът е на стойност 28090 лева и се реализира в периода: август  2023 г. – януари 2024 г.

Основната цел, която си поставяме е да представим възможности на млади хора от град Ловеч на възраст 15-29 години да участват в интерактивни иновативни форми на неформално обучение, чрез които да развият ключови компетенции, необходими за професионалната и личностната им реализация.

Чрез серия от дейности целим и да подобрим функционалната грамотност и терминологичната подготвеност чрез придаване на смисъл на понятия, които се използват и чуват често в общественото пространство, но не осмисляме достатъчно значението им.

През месец септември реализирахме обучение, в което подготвихме теоретично участниците по темите: нагласи, стереотипи и предразсъдъци към различни групи, лична и групова идентичност. Разсъждавахме и рефлектирахме върху термини като дискриминация, потисничество, привилегии, власт, емпатия, културни различния, многообразие и т.н.

В периода октомври – декември 2023 реализираме “Креативни работилници”. В работилниците продължаваме дискусията по темите от обучението и насърчаваме младите хора, чрез практически дейности, развиващи креативността им да научат повече както за себе си, така и за заобикалящия ги свят, да осмислят своите нагласи и предразсъдъци и изразят мислите си чрез визуалното изкуство. Използваме различни методи за себеизразяване: моментна фотография; изработване на постери; съставяне на слогани.

Предстои креативен лагер, където този процес ще продължи чрез подготовка на “Изложба „Визуални предизвикателства“  – постери и инстантна фотография”.

Изложбата ще бъде открита през месец януари 2024 година в Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ град Ловеч