Деца от Вокална група„Чучулиги“ към НЧ „Бяла Анаста 2016“, гр. Ловеч, отново са отличени с награди от национални и международни конкурси. Националният конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“ 2020 се проведе на живо във Велико Търново в дните 3 – 5 юли т.г. В него взеха участие малките певци Виктория Асенова и Божидара Цанкова, водени от техния вокален педагог Тинка Симеонова. Виктория спечели второ място, сребърен медал и диплом в категория „Поп, рок и джаз“ в първа възрастова група. Божидара Цанкова е с трета награда, бронзов медал и диплом в същите категория и възрастова група.

Конкурсът се проведе под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и кмета на община Велико Търново инж. д-р Даниел Панов. Председател на журито бе певицата Маргарита Хранова. Форумът е отличен за най-добър български многожанров конкурс за 2018 г., а за 2019 г. заема второ място сред всички останали конкурси и фестивали в страната.

Всички допуснати до участие в състезателния конкурс деца бяха предварително селектирани и оценявани от професионално жури.

От 6 до12 юни 2020 г. се състоя онлайн YULA ART FEST – Харков, Украйна. Това е многожанров форум за изкуство и култура с конкурсен характер.

5-годишната Виктория Асенова се състезава в първа възрастова група с песен на композитора Светослав Лобошки, като печели първо място, златен медал, статуетка и диплом. Божидара Цанкова, на 8-години, се състезава във втора възрастова група с италианска песен. Тя спечели трето място, бронзов медал и диплом.

Тези награди децата спечелиха в оспорвана конкуренция с деца и младежи от Украйна, Молдова, Русия, Румъния, Литва, Латвия и България.

Признание за високия професионализъм, майсторска педагогическа подготовка и умения в творческото и духовно развитие на децата получи и вокалният педагог на групата Тинка Симеонова, която изказва благодарности към журито и директора на форума.

На 18 юли 2020 г. в Запорожие, Украйна се състоя международен фестивал RISING STAR FESTIVAL за вокалисти, инструменталисти, танцьори, художници, циркови артисти с конкурсен характер.

И тук малките „Чучулиги“ представиха България и Ловеч, печелейки призови места.

Виктория Асенова се състезава в две категории, като се класира на първо място с максимален брой 10 точки в категория „Естраден вокал“ и второ място за изпълнение на българска песен от композитора Петър Писарски. Преслав Георгиев се представи в раздел „Фолклор“ с българската народна песен „Мома радомирка“. Той зае второ място. Божидара Цанкова се представи с песен на ловешкия композитор Камен Николов и заслужено зае второ място.

Тъй като все още наградите не са пристигнали в България. Ще се похвалим със снимков материал на по-късен етап.

Участието на тези деца в конкурси и фестивали в условия на пандемия е трудно и отговорно и поради субективни фактори, които касаят конкретно вокална група „Чучулиги“. Наградите са резултат от усилен труд и постоянство, което е задължителен мотив за спечелване на призови места.

Тинка Симеонова изказва благодарност към родителите, които успяват да водят децата си, както за репетиция, така и за участие в конкурсите, въпреки тяхната възраст. „Изключително съм доволна и горда от досегашното представяне и се надявам за в бъдеще да има и по-високи награди в музикалното изкуство“, заяви Симеонова.