Делегация от побратимения град от Ерфурт, Германия, пристигна в Ловеч на 12 май 2022 вечерта. На следващия ден гостите се срещнаха с кмета Корнелия Маринова и със заместник-кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев.

Петчленната група се води от Михаел Хаун – член на борда на Спестовната каса в Ерфурт. В делегацията е и г-жа Симон Крафт, дългогодишен ръководител на протокола и международните отношения в побратимения град.

Непредвидени обстоятелства са попречили на главния кмет на Ерфурт Андреас Браузевайн (Andreas Bausewein) да пътува за Ловеч. Той е изявил желание да дойде през лятото, за което кметът Корнелия Маринова каза, че винаги е „Добре дошъл“.

Гостите са у нас по повод Празника на града и докараха поредното дарение за общината – леки автомобили Пежо 208 и VW UP.  Документите за дарение бяха предадени на заместник-кмета Венцислав Христов и на Валерия Баръмова, началник “Здравеопазване, социални и младежки дейности и спорт”. Единият автомобил ще обслужва социалните домове, а другият ще направи по-мобилни служителите на „Контрол и сигурност“.

В кабинета на кмета се проведе приятелски разговор като между стари познати относно съвременната международна обстановка и посрещането на бежанци от Украйна.

Срещата приключи с размяна на протоколни подаръци. След това германските гости посетиха завода за автомобилни части „VOSS Automotive“  в  Баховица, Дневният център в кв. „Здравец“ и Крушунските водопади.  В събота делегацията ще наблюдава Петия фолклорен фестивал „Люлякова ръченица“ на площад „Тодор Кирков“.

Делегацията ще отпътува обратно за Германия на 15 май 2022 г.