Добрата практика по създаване на институционална среда за прилагане на принципите на корпоративната социална отговорност в областна администрация – Ловеч,  презентира днес на среща, организирана от Института за публична администрация (ИПА), директорът на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ Нели Митева. Събитието се провежда във Велико Търново и на него администрации от страната представят практиките си, участвали в конкурса за добри практики през 2021 г. в три категории – „Управление на човешките ресурси“, „Технологични решения за открито управление и административно обслужване“ и „Социална отговорност“.

ИПА всяка година организира този конкурс за държавната администрация с цел да насърчи институциите да представят и споделят успешните си практики, които систематизира в сборник. За миналата година добрите практики на областна администрация – Ловеч, която участва активно в конкурса, са включени в сборника в категорията „Социална отговорност“ и са част от общо 51 добри практики.

На срещата във Велико Търново Нели Митева представи добрата практика „Нощ на литературата“, която областната администрация реализира в последните три години. Това е формат за популяризиране на модерната европейска литература, четенето и междусекторните партньорства и се случва по едно и също време в различни европейски градове. България участва от десет години в тази международна инициатива, като известни личности четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Областната администрация е единствената областна администрация, реализираща инициативата.

Основните партньори на „Нощ на литературата 2021“ са Чешкият културен център в България, посолствата на Австрия и Белгия, Британският съвет, Гьоте институт. За популяризиране на европейската култура и ценности областната администрация привлече различни институции – Драматичния театър, Регионалната библиотека, Клуба на дейците на културата, кино „Космос“, Народно читалище „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“.

„Нощ на литературата“ е добра практика, изтъкна Митева, защото в процеса на планиране и реализация са вложени основно човешки ресурси. Голяма част от процесите са дигитализирани. Живият контакт между участниците в етапа на провеждане е вдъхновяващ за всички страни в процеса. Практиката може да бъде трансферирана в други администрации и институции. Дава добри възможности за провеждане с участието на местни хора и ресурси, притежава потенциал за развитие и надграждане на партньорства и утвърждаване на държавната администрация като инициативна и социално отговорна, ориентирана с лице към хората.

За тази инициатива областната администрация завоюва в началото на годината второ място в конкурса за добри практики в държавната администрация на ИПА за практика, която служителите прилагат в полза на обществото.

За социална отговорност, ориентирана пък към служителите, администрацията взе приз от Министерството на труда и социалната политика през януари т. г., когато бяха връчени първите годишни награди в областта на корпоративната социална отговорност за 2021 г.

В областната администрация функционира постоянна комисия по въпросите на корпоративната социална отговорност. Това е тема, която набира все по-голяма популярност, защото в публичния сектор осъзнаваме колко важно е изпълнението на каузи, повишаващи качеството на живот и подпомагащи социалното развитие на обществото, коментира областният управител Виктор Стойчев, който също се включи в срещата на ИПА. Той изтъкна, че е от изключителна важност администрацията, особено държавната, да бъде гъвкава, адаптивна променяща се. Стойчев благодари на постоянната комисия в администрацията и на служителите, които създават и реализират иновативни решения и са вдъхновители и мотиватори на поредица добри дела.