Обобщените резултати от годишния отчет по труда за 2022 г., на стопанските субекти от финансовия и нефинансовия сектор в област Ловеч сочат, че средногодишният брой наети лица по трудово и служебно правоотношение е 31 353 души, което представлява 1.4% от общия брой наети в страната. Това съобщават от НСИ.

В сравнение с 2021 г. броят на наетите се увеличава с 398 или с 1.3%. Увеличение се наблюдава в 11 от 19 икономически дейности, като най-голямо е във  „Финансови и застрахователни дейности“ (28.6%) и „Административни и спомагателни дейности“ (12.7%). Намаление на наетите лица е регистрирано  в 8 икономически дейности – като най-значимо е в „Строителство“ (9.9%) и „Операции с недвижими имоти“ (7.0%).

В структурата по икономически дейности, най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“, съответно 37.9% и 12.6%.

По брой на наети лица по трудово и служебно правоотношение през 2022 г., областта заема 20-то място сред 28-те области в страната. Най-голям е броят на наетите в област София(столица) – 768 766, а най-малък в област Видин – 15 890 души.

В област Ловеч средната брутна годишна работна заплата за 2022 г. е 15 704 лв., при 21 242 лв. средно за страната.

През 2022 г. средната годишна брутна работна заплата в област Ловеч се увеличава спрямо 2021 г. с 10.2%. Икономическите дейности, при които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“  (53.0%), „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ (23.8%) и „Административни и спомагателни дейности“ (21.5%).

Икономическите дейности с най-високо средногодишно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през 2022 г. са:

  • „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 26 670 лв.;
  • „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“-    24 559 лв.;
  • „Държавно управление“ – 21 822 лв.;
  • „Образование“ – 20 732 лева.

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности:

  • „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 10 305 лв.;
  • „Транспорт, складиране и пощи“ – 10 561 лева.

Спрямо 2021 г. средната годишна работна заплата за обществения сектор се увеличава с 8.2% и достига 19 022 лв., а в частния сектор с 11.3% – 14 382 лева.

По размер на средната работна заплата за 2022 г. област Ловеч заема 19-то място сред 28-те области в страната. С най-високо средно възнаграждение е област София(столица) – 29 698 лв., а с най-ниско област Благоевград – 13 833 лева.

Методологични бележки

 

Наети лица са лицата, които са в трудово правоотношение с работодателя съгласно Кодекса на труда и в служебно правоотношение съглсно Закона за държавния служител, по силата на които правоотношения те получават възнаграждение в пари или натура под формата на работна заплата за извършена в определен обем и качество работа, независимо дали договорът за наемане е постоянен или временен, на пълно или непълно работно време.

Брутна работна заплата е възнаграждението, което лицето получава за положения от него труд, преди приспадането на задължителните и доброволните вноски за социално и здравно осигуряване и данъчните начисления за сметка на наетото лице. Брутната работна заплата на наетите лица включва начислените средства: основна заплата за отработено време или извършена работа; възнаграждение за основен и допълнителен платен годишен отпуск и други видове платени отпуски, съгласно КТ и ЗДСл; възнаграждение за извършен труд; допълнителни трудови възнаграждения за продължителна работа, нощен труд, работа при вредни или други специфични условия на труд, работа в празнични и почивни дни, за по-висока лична квалификация и др. съгласно КТ или договорени чрез колективен трудов договор; допълнително материално стимулиране под формата на месечни, тримесечни и годишни премии. Средната годишна брутна работна заплата се изчислява като начислените средства за работна заплата за отчетната година се разделят на средния списъчен брой на наетите по трудово правоотношение без лицата в отпуск по майчинство.

Методологията на годишната статистика на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни по темата, могат да бъдат намерени на сайта на НСИ:  http://www.nsi.bg , раздел „Пазар на труда“, Годишна статистика на заетостта и разходите на труд.