В изпълнение на задълженията си по Закона за предучилищното и училищното образование кметът Страцимир Петков съгласува всички отговарящи на нормативните изисквания предложения от училищните директори за държавен план-прием в 5. и 8. клас за учебната 2024/2025 г. в профилираните и професионалните гимназии и в средните училища в общината. Заявките за план-приема за 8. клас са за 448 места в 17 паралелки. Към началото на настоящата учебна година план-приемът е изпълнен в 17 паралелки с 394-ма ученици.

За учебната 2024/2025 г. ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ ще има пет паралелки в 8. клас със 130 ученици с профил чужди езици, Профилираната природо-математическа гимназия –четири в 8. клас по STEM профили със 104-ма ученици (плюс една в 5. клас с 26-ма ученици). Две ще са паралелките в 8. клас в Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов“ с 58 ученици – една по STEM специалност и две половинки, от които едната е дуална система. В Професионалната гимназия по механоелектротехника паралелките от следващата учебна година ще са две в 8. клас с 52-ма ученици в STEM специалности. Пак две в 8. клас и в Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги – една пълна и две половинки, от които едната е по STEM специалност. СУ „Тодор Кирков“ ще има една паралелка в 8. клас с 26-ма ученици по STEM специалност.

Единственото училище, чийто план-прием за 8. клас не е съгласуван, е СУ „Св. Кл. Охридски“ – за една паралелка с 26-ма ученици. През последните шест години в това училище значително са се увеличили маломерните паралелки, сформирани след решения на общинския съвет. В настоящата учебна година там в средната образователна степен учениците са 75-ма, няма и паралелка в 10. клас, която не е реализирана в процедурата по държавния план-прием за 2021/2022 учебна година. В тази връзка Община Ловеч счита, че е необходимо поетапно преобразуване на СУ „Св. Кл. Охридски“ от средно в основно училище.

Така съгласуваният от кмета план-прием за 8. клас е за 422 места в 16 паралелки.