81-годишния оцелял лагерник Кольо Вутев: “Като дойда тук, като че ли някой ме хване за гушата.Тежи.”
Павлин Иванов
Днес е особен ден за част от жителите на Ловеч и за хората в България, които помнят и почитат жертвите на тоталитарния комунистически режим. Всяка година по това време, множество хора поемат по пътя от центъра на люляковия град до лагера на смъртта “Слънчев бряг”, където се прекланят пред невинните, убити без съд и присъда българи.
И в студ и в пек, 32 години СДС Ловеч организира и провежда шествието на паметта, която ни е необходима, за да не допускаме никога повече терора да минава през нашата държава.
Председателят на СДС Румен Христов отдаде почит на мъчениците в “Слънчев бряг” с думите:

“Вече 32 години СДС извървява пътя към една от българските Голготи – лагера на смъртта „Слънчев бряг“. Отдаваме почит на избитите, обругани ,унищожени българи, несъгласни с комунистическия режим.
Днес, наследниците на този режим, техните синове и внуци, отказват да осъдят престъпленията на комунизма. Вместо това, имат наглостта да се представят като носители на промяната.
Ние, десните демократи не бива да го допускаме! Заради паметта на невинните жертви на лагерите на смъртта, на избитите от Народния съд, на ограбените човешки съдби и души!
Бог да прости невинните жертви и вечен позор за техните палачи!”

Там, край Ловеч, на каменната кариера, където от есента на 1959 до пролетта на 1962 г.десетки българи са избити зверски без съд и присъда, а други умират от непосилен труд и днес бяха сведени глави. Лагерът „Слънчев бряг“ е бил един от създадените за въдворяване и превъзпитаване на противници на комунистическия режим. Той е наследник на този в Белене и е определян като най-жестокия.

81-годишния Кольо Вутев от луковитското село Торос е един от останалите живи оцелели от терора на каменната кариера край Ловеч.

„Като дойда тук, като че ли някой ме хване за гушата.Тежи. Бях решил и този път да дойда, в памет на тези, които сме преживяли този ад. Ей тук, това, което го виждате, с голи ръце, няма кирки, няма лопати. Насилието беше „десерта“. Днес средно от пет до осем човека, при един взрив – 19. След това с една молотовка ги откарваха някъде, никой не знаеше къде.

Как да се забрави това нещо.“

На организираното и проведено от СДС Ловеч шествие присъстваха граждани, политици, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, кмета на Ловеч Корнелия Маринова