Вчера наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /OSCE/ в изборите за народни представители на 4 април проведоха срещи с Областният управител, кмета на община Ловеч и представители на регионалните медии.

Ирмели Виено от Финландия и Мехмет Екинджи от Турция, регистрирани от Централната избирателна комисия /ЦИК/ като международни дългосрочни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /OSCE/ в изборите за народни представители на 4 април, запознаха администрацията и медиите със своята работа в предстоящите избори. В България за предстоящите избори са регистрирани 24 наблюдатели, а екипът, посетил Ловеч, работи в цяла Северозападна България.

Областният управител Нели Митева запозна гостите си с техническата организация на изборите, с които е ангажирана Областна администрация.

Наблюдателите на OSEC ще наблюдават изборния процес по покана на България чрез писмо на нашето Министерството на външните работи. На срещата в областна администрация присъства и председателят на РИК Валентина Недялкова, която подчерта, че познава работата на международните наблюдатели, които и в други избори са наблюдавали работата на РИК – Ловеч.

Основната тема на разговора с кмета на община Ловеч бе подготовката на предстоящите избори, ситуацията около COVID кризата и предизвикателствата, пред които са изправени организаторите на вота.

Секретарят на Общината Даниела Цанова информира наблюдателите на ОССЕ, че организационно-техническата подготовка за изборите върви ритмично и спокойно. Тя подчерта, че в условията на пандемия са предприети допълнителни мерки, насочени към хората, поставени в изолация, с цел гарантиране на правото им да дадат своя глас.

Другите обсъждани теми бяха координацията между институциите ангажирани с изборите, готовността за гласуване с подвижни урни и прогнозите за избирателна активност.