Текст и снимки: д-р Дарина Петрова

От 7 до 14 юли, 2018 ТД”Стратеш”, Ловеч проведе традиционния си летен, детски лагер на х. Дерменка в Централен Балкан с 42 участници на възраст от 7 до 14 години. Лагерът се провежда за седма поредна година с нарастващата популярност и брой участници. Ръководител  бе председателят на дружеството и на Планинския спасителен отряд в Ловеч – Светослав Генков, отлично подготвен, възрожденски отдаден на работата си с младите туристи.

Организатори за втора поредна година бяха чудесния тандем от млади, мотивирани и обучени млади хора енергичната Детелина – Диди Цветанова, добър познавач на нашите планини и Петя Николова, експерт – пожарникар В Ловеч, завърнала се предната нощ от лагер в Холандия.

Още от първия ден лагерниците бяха разделени на случаен принцип в шест отбора. Избраха си капитани и име на отбора и ежедневно участваха в организирани от Детелина и Петя атрактивни, състезателни игри на открито, които носеха точки за крайното класиране. В Ловеч валеше от дни, но горе над облаците, времето бе свежо, слънчево, понякога мистично в издигащите се от долините мъгли, но цялата динамична и наситена с  прояви и събития програма на лагера бе изпълнена по план.

Дните започваха с утринна гимнастика в кристалния въздух, топла закуска приготвена в хижата и продължаваха с беседи свързани с историята и природните забележителности на родния край, запознаване с видовете защитени територии, паркове и резерватите на Централен Балкан, и правилата за поведение в тях.

Преподаваха се подходящи за възрастта теоретични  знания и практически умения по изграждане на бивак, разпъване на палатки и нощувка в тях, работа с карта, компас и азимут, връзване на алпийски възли, въжен тролей и въжена носилка за оказване помощ на пострадал, посочваха се опасностите в планината и начините да окажем първа другарска помощ. Ежедневно  се провеждаха походи до близки върхове и забележителности – връх Гердектепе, 1713 м.н.в. – Огледния връх, резерват Стенето, х. Добрила, х.Певците, връх Дерменка. От тревистото било на Балкана се разкриваха възхитителни панорами към Средна гора, на запад чак до Витоша, Подбалканските полета и селищата в тях, върховете от главното било на Стара планина – Вежен, Юмрука, Амбарица.

Децата бяха в чудесно здраве и като лекар на лагера ги запознавах в специална беседа и по време на походите с растителното богатство на планината,  билките и правилата за тяхното събиране и използване. Почти всички се върнаха с плик високопланински билки за чай у дома. Мотивирано и с желание децата се включиха и в традиционните акции за бране на мащерка, еньовче и  жълт кантарион за хижата и почистване региона около нея.

Във всяка свободна минута от светлата част на деня лагерниците бяха на голямата поляна пред х. Дерменка, играеха футбол, федербал, фрисби, общуваха с двете малки, игриви кученца каракачански овчарки на хижарското куче Оля и разхождаха на каишка старото куче Сара.  Лагерът приключи с викторина за наученото, много награди, оригинални, ръчно изработени от Детелина и  Петя медали за първите три отбора, грамоти – сертификати за всички участници и разбира се – голям лагерен огън. Събирането на дърва и реденето на кладата бе едно от последните умения, което Слави Генков преподаде на лагерниците. Последният поход от х.Дерменка до курортнишя комплекс Беклемето, завърши с успешно преминаване по атрактивните елементи на въжен парк “Катеричка”. Всички отнесоха ярки спомени от красивите гледки и другарските игри, любов към планината и желание да се срещат отново по високите върхове и пътеки на прекрасните български планини.
И тази година  летния, детски лагер на ТД”Стратеш” бе финансово подпомогнат от Община, Ловеч. Всички лагерници получиха зелени тениски с емблемата на ТД”Стратеш” и логото на високопланинския лагер на х. Дерменка. С тях участваха в походите и игрите.
    Лятото навлиза в разгара си. Преди дни приключи ежегодният 5-дневен поход  в Рила. Наши алпинисти и планински спасители от ловешкия отряд на ПСС са на експедиция в Алпите.  Предстоят най – желаните дестинации на ТД”Стратеш”  – 5 дневни походи в Пирин 11 – 18 август и  изкачване на връх “Ботев” с нощувка на х.”Плевен” на 25 – 26 август в чест на Празника на българските туристи. На 1-2 септември  е празникът на хижата на ТД”Стратеш” – Дерменка. От 2 до 8 септември е традиционната ни международната проява –  Гърция – планина Тимфи, каньон Викос, Македония – Кораб планина. Следва екскурзия в юго-източна България от  22 до  24 септември: с.Резово – защитена местност Силистар – устието на р.Велека – гр.Ахтопол /н./ – гр.Царево – Беглик таш – р.Ропотамо – гр.Созопол /н./ – гр.Бургас